Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.01.2016 01:02:56

26. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Obchodování na amerických burzách v úterý skončilo v zelených číslech. Růst podporovaly vyšší ceny ropy a podle analytiků též návrat investorů na trhy poté, co se ceny akcií v předchozích dnech po propadu v úvodu roku stabilizovaly.

Dow posílil o 1,78 % na 16 167,23 bodu, širší S&P 500 připsal 1,41 % na 1 903,63 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,09 % na 4 567,67 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,83 % na 22,50 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se večer pohyboval těsně pod dvěma procenty.

Posílily akcie ve všech hlavních sektorech, nejvíce v odvětvích energetiky a základních materiálů, nejméně naopak v sektoru zdravotní péče a technologickém odvětví.

Americké akcie (26. ledna 2016)
Americké akcie (26. ledna 2016)Zdroj: Google

Mark Newton, šéf technické analýzy v Greywolf Equity Partners, upozorňuje, že rozdíl mezi výnosy z držení akcií a dluhopisů byl v tomto měsíci největší od října 2008. "Rebalancování začíná," napsal Newton na Twitteru. Analytici spekulují, že alespoň zčásti může stát za úterním růstem burz v USA právě přechod investorů od dluhopisů zpět k akciím po jejich stabilizaci v posledních dnech. Index Dow od začátku roku ztrácí 7,2 %, S&P 500 6,86 % a Nasdaq Composite 8,78 %.

Také Ryan Larson, šéf obchodování s akciemi v RBC Global Asset Management, říká, že pokles cen akcií v úvodu letošního roku byl mnohdy přehnaný a neopodstatněný. Nyní, když se situace uklidnila, podle něj investoři zavětřili příležitosti a "posílají peníze zpět do akcií". Někteří analytici ale upozorňují, že přehnaný optimismus není na místě, protože trhy bude zřejmě nadále trápit zvýšená volatilita.

"V posledních několika týdnech bylo napácháno hodně technických škod a je jasné, že se nyní býci budou snažit získat svůj díl koláče," poznamenal Colin Cieszynski, hlavní tržní stratég v CMC Markets. "Proto nelze vyloučit, že budeme nadále svědky výrazných pohybů nahoru a dolů vytvářejících příležitosti pro krátkodobý trading," dodal.

Před začátkem úterního obchodování zveřejnily čtvrtletní hospodářské výsledky například konglomerát 3M (+5,24 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+2,55 %), zbrojovka Lockheed Martin (-0,51 %), farmaceutická firma Johnson & Johnson (+4,96 %) či chemická firma DuPont (+0,89 %).

Jablečné úterý: Apple prodal v posledních třech měsících roku 2015 méně iPhonů, než se čekaloJablečné úterý: Apple prodal v posledních třech měsících roku 2015 méně iPhonů, než se čekaloAmerická technologická společnost Apple v prvním čtvrtletí svého nového finančního roku prodala 74,78 milionu telefonů ... 

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americký sektor služeb podle předběžných dat agentury Markit v lednu expandoval pomalejším tempem než v prosinci. Index nákupních manažerů klesl na 53,7 bodu z prosincových 54,3 bodu. Očekával se mírnější pokles na 54 bodů. Kompozitní index se snížil rovněž na 53,7 bodu z předchozích 54 bodů.
  • Americká banka JPMorgan Chase zaplatí 1,42 miliardy USD za urovnání většiny žalob, které ji obviňují, že odvedla z investiční banky Lehman Brothers několik dní před jejím kolapsem v září 2008 důležitou likviditu. Urovnání musí ještě schválit bankrotový soud, napsala agentura Reuters.
  • Americká zbrojovka Lockheed Martin vyčlení do samostatné firmy svou divizi informačních systémů a služeb pro vlády, která se pak spojí s firmou Leidos Holding. Lockheed výměnou získá jednorázovou platbu 1,8 miliardy USD a podíl 50,5 % ve sloučené firmě Leidos. Hodnota celé transakce je pět miliard dolarů.
  • Credit Suisse snižuje cílovou cenu akcií ExxonMobilu na 68 ze 74 dolarů a akcií Chevronu na 83 ze 100 dolarů.
  • Barclays zvyšuje cílovou cenu akcií McDonald''s na 136 ze 125 dolarů.
  • Největší americká komerční pojišťovna American International Group (AIG) oddělí do samostatné firmy divizi pojištění hypoték. Zároveň v úterý uvedla, že prodá síť obchodníků s cennými papíry, omezí náklady a bude propouštět, akcionářům pak vrátí minimálně 25 miliard dolarů. Opatření je součástí rozsáhlé revize podnikání, což AIG slíbila akcionářům ve snaze zastavit aktivistického investora Carla Icahna. Ten má v úmyslu pojišťovnu rozdělit.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 Akcie pohledem technické analýzy: Indexy po stabilizaci čeká stagnace, případně mírný růstAkcie pohledem technické analýzy: Indexy po stabilizaci čeká stagnace, případně mírný růst

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688