Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  31.01.2016 09:03:03

Čím se trápily elity v Davosu? Prakticky vším


Vyhrocená situace kolem primárek v USA, otazníky nad Čínou a německá kancléřka pod tlakem. Tím vším žil v minulém týdnu Davos.

Prezidentské volby ve Spojených státech, otazníky nad směrem, kterým se ubírá čínská ekonomika, a vnitropolitický tlak na německou kancléřku Merkelovou. To byla podle agentury Bloomberg témata, která minulý týden dominovala na pravidelném setkávání ekonomických a politických elit v Davosu.

Letošní Světové ekonomické fórum zahájil Klaus Schwab varováním, že pokles cen komodit může zvětšit uprchlickou vlnu, které v posledních měsících čelí Evropa, a zakončil Marc Benioff, šéf Salesforce.com, lamentující nad absencí vůdcovství v době, kdy technologické inovace mohou zhoršit ekonomický výhled střední třídy. „Potřebujeme silnější lídry, kteří budou schopni nám dát jasnou vizi toho, kam směřujeme,“ řekl Benioff.

Dalším z témat, které stálo ve středu zájmu mnoha účastníků fóra, byla Čína. Druhá nejsilnější ekonomika světa zpomaluje svůj hospodářský růst s tím, jak se mění její struktura směrem od investic a exportu ke spotřebě a službám. To s sebou nese pokles poptávky po ropě a mnoha dalších komodit. Dění na jejích finančních trzích ze začátku letošního roku pak zvedlo vlnu kritiky směrem k čínské vládě, která prý nad ekonomikou ztrácí kontrolu.

Čína však není jedinou ekonomikou, která přiměla Mezinárodní měnový fond ke snížení odhadu letošního globálního růstu na 3,4 %. Spolu s ní mezi faktory globálního ochladnutí patří také Rusko a Brazílie, a také nepříliš přesvědčivý růstEvropě. „Toto jsou klíčoví hybatelé globální ekonomiky,“ řekl britský ministr financí George Osborne. „Tito hybatelé však někdy způsobují otřesy. Otázkou je, jak velké ty otřesy budou,“ dodal.

Účastníci Světového ekonomického fóra často vyjadřovali obavy nad tím, že ekonomické otřesy mohou být intenzivnější, pokud nebudou vlády dostatečně silné. „Jestliže ekonomiky trpí, lídři mohou buď semknout, nebo naopak zneklidnit své občany,“ řekl Bill Browder, zakladatel fondu Hermitage Capital. Zřejmě tím má na mysli Donalda Trumpa, který umí využít právě nepříliš optimistické nálady mnoha Američanů, kteří jsou již z dosluhujícího demokratického prezidenta Obamy unaveni.

Dalším tématem, které v Davosu rezonovalo, byla uprchlická krize a s tím související pozice německé kancléřky Angely Merkelové, případně Brexit. Zatímco v otázce Brexitubritský premiér jasno – chce vyjednat takové podmínky, aby mohl voličům v referendu doporučit hlasování pro setrvání v Unii, v případě Angely Merkelové se stále častěji objevují spekulace o tom, zda i na konci tohoto roku bude ještě ve svém úřadu.

Evropská unie se kvůli migračním tlakům nachází v existenciální krizi,“ je přesvědčen miliardář George Soros. „Rozpadá se. A to je chvíle, kdy je nutné převzít iniciativu, mít něco jako Marshallův plán,“ dodal Soros.

„Nejde však jen o Střední východ, ale také o severní Afriku a jihovýchodní Asii, kde sektářské konflikty zvyšují riziko destabilizace daleko většího počtu států,“ upřesňuje Niall Ferguson, historik z Harvardské univerzity.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688