Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.01.2016 17:48:06

3 kritické chyby pro vaše portfolio

Každý investor čelí problémům při správě portfolia. Patří mezi ně nejen rozhodování kdy nakoupit, ale také kdy prodat. Zejména v těchto dvou okamžicích je potřeba klást na rozhodnutí důraz - jde o minimalizaci ztrát a maximalizaci zisků.

Správné načasování prodeje

Jednou z největších chyb při správě portfolia je prodávat jen tehdy, když lze inkasovat zisk. Samozřejmě na tom, že chceme vybírat zisky, není nic nelogického. Ale po pravdě řečeno, ne každá akcie musí být za každou cenu rentabilní.

Musíte být schopni určit, kdy je čas prodat akcie, jejichž tržní hodnota poklesla, abyste se vyhnuli dalším ztrátám. Je to stejně důležité jako vybírání zisků. Redukce ztrát udrží váš kapitál flexibilní a připravený k dalšímu investování.

Představte si portfolio, ve kterém byste prodávali akcie pouze v době, kdy jsou v plusu. Konečným výsledkem by pak bylo, že byste odešli s menším kapitálem, než se kterým jste portfolio začali tvořit. Vyvarovat se toho znamená naučit se redukovat ztráty.

Následující rady pomohou udržet vaše portfolio v rovnováze:

1. Portfolio vítězů a poražených

Dejte ve svém portfoliu dohromady "vítěze" a "poražené". Pokud se chystáte právě dnes vybírat zisky, zaměřujte se nejen na akcie, které byly rentabilní, nýbrž zkontrolujte také ty, které jsou právě ve ztrátě. Pokud ve stejnou chvíli připíšete zisk i zafixujete ztrátu, přinese vám to dvě výhody:

  • uvolníte kapitál na investice do dalších akcií;

  • kompenzací zisku optimalizujete daňovou povinnost.

    2. Stanovte si limitní ceny

    Předem si určete hodnoty, při nichž máte v úmyslu vybírat zisky a realizovat ztráty. Než akcie vůbec nakoupíte, musíte mít představu, za jakých okolností je budete prodávat, a to v obou směrech.

    Například prodáte polovinu akcií, pokud růst jejich hodnoty přesáhne 75 %, a zároveň se zbavíte všech, jejichž hodnota klesla o 25 %. Dosáhnete toho, že minimalizujete ztráty a uvolníte kapitál. Tyto cenové hranice naprogramujte předem jako "stop-loss" a "target price" limity.

    3. Nikdo není dokonalý

    Když zaznamenáte ztrátu, svět se nezboří. Už na to nemyslete a jeďte dál! Nikdo nemá v oblibě přiznat si chybu, zvláště když to stojí peníze. Ale buďte realističtí: nikdo ještě nedržel 100 procent ziskových akcií.

    Naučit se přijímat ztráty je součást investování a znakem dospělosti. Úspěšní investoři se učí ze svých chyb a nestojí nikdy tiše mimo trh ve strachu z dalších ztrát. Věřte svým instinktům a nakupujte vždy na základě racionálních kritérií.

    Žádná investiční strategie není stoprocentně účinná, ale největší investorská chyba - koncentrace na vybírání zisků a opomíjení minimalizace ztrát - už mnohdy zapříčinila, že se investiční portfolio snížilo pod počáteční hodnotu. Zkušení investoři se na základě svých minulých negativních zkušeností učí předcházet stejným chybám - v tom tkví tajemství jejich úspěchu. 

    Akcie ČEZ pod 400 Kč: Atraktivní dividendová příležitost, kterou můžete uchopit těmito způsoby 

    Akcie ČEZ pod 400 : Atraktivní dividendová příležitost, kterou můžete uchopit těmito způsoby

    Cena akcií společnosti ČEZ je na mnohaletém minimu. Některé velké brokerské společnosti v zahraničí titulu nevěří, mnozí investoři i analytici ale stále častěji hovoří o cenovém dnu a očekávaném obratu trendu. Jak nyní zařadit ČEZ do portfolia?

     

     

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688