Smart Companies (Smart Companies)
Okénko pro podnikatele  |  25.01.2016 15:40:02

Virtuální sídla v roce 2016 - na co si dát pozor?

Tento požadavek vychází mmj. z ust. § 4 odst. z. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Plátce DPH sídlící na virtuálním sídle tedy může být finančním úřadem vyzýván, aby sdělil své skutečné sídlo a následně dojde k tomu, že podnikatel bude spadat do působnosti finančního úřadu příslušného dle sídla, které uvedl.

Dlužno dodat, že žádné „fyzické stěhování“ ani změna sídla v obchodním rejstříku podnikateli nehrozí. Jde jednoduše o to, že firma může být kontrolována finančním úřadem jiným, než pod který by spadala dle svého sídla. Je však čistě na podnikateli, zda využije podezřele levných či zjevně nedostatečných služeb, nebo naopak kvalitního dodavatele, který mu v rámci sídla zajistí i plnou kontatnost jeho společnosti a také a to je důležité, vhodné zasedací a např. i skladové prostory a podnikatel díky tomu dikci zákona splní, nebo zvolí cenově nejvýhodnější alternativu a vystaví se riziku. Je jednoduše velký rozdíl, je-li registrační sídlo poskytnuté seriózním poskytovatelem, nebo jde jen o adresu v obchodním rejstříku.

Virtuální sídlo od kvalitního dodavatele totiž není „mrtvá schránka“, ale naopak představuje jakousi sdílenou kancelář, hospodárnou funkční adresu, na kterou lze doručovat poštu, která se k adresátovi vždy dostane, jakákoliv návštěva se kdykoliv v provozní době dozvoní, na sídle je vždy kontaktní recepce disponující kontakty na společnost a na adrese lze jak uskutečnit jednání, tak valnou hromadu, nebo provést kontrolu firmy úřadem, a to v důstojných a vhodně zařízených prostorách. V takovém sídle se může navíc bez jakýchkoli potíží scházet vedení společnosti a konat rozhodovací činnost, pouze s nižšími náklady. O vše se navíc stará dodavatel služeb a podnikatel nemusí téměř nic řešit.

Zejména mladí začínající podnikatelé většinou nemají jinou možnost - každý podnikatel totiž nevlastní a ani není povinen vlastnit nemovitost, kam by mohl sídlo umístit. Řada poctivých podnikatelů také ani reálně nepotřebuje žádné jiné sídlo, než registrační - lidé podnikají prostřednictvím internetu, obchodní rozhodnutí činí během jízdy ve vlaku, letadle či autě, prostřednictvím notebooku, smartphonu, v kavárně či tzv. „hubech“ nebo nepodnikají na jednom místě. Není tedy problémem sídlit na virtuálním sídle, nýbrž využívat byť možná levné, ale zjevně nedostatečně kvalitní služby, které zjevně nemusí vyhovět dikci zákona. Také finanční a živnostenské úřady dnes již velmi dobře vědí, že v kvalitě virtuálních sídel je propastný rozdíl, a to je pro podnikatele v praxi nepochybně významné.

Obecně proto není sporu o tom, že virtuální sídlo poskytnuté kvalitním dodavatelem spolu se službami zajišťujícími zákonné povinnosti, je plnohodnotnou, avšak hospodárnější a komfortnější alternativou k běžné kanceláři.  

Michael Dobrovolný

Michael Dobrovolný

Vystudoval Vysokou školu aplikovaného práva. Studiu práva se i nadále věnuje, v současné době působí jako manažer ve společnosti SMART Office & Companies, s.r.o., kde využívá předchozích zkušeností získaných v právním prostředí, Risk managementu a společnostech zabývajících se finančními produkty a investicemi.




Logo SMART Office & Companies, s.r.o.

SMART Office & Companies, s.r.o.

Společnost SMART Office & Companies, s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších tuzemských subjektů na trhu zakládání a prodeje společností. Její portfolio zahrnuje jak prodej ready-made s.r.o., a.s. a SE, tak jejich zakládání na míru klienta. Samozřejmostí jsou i zahraniční destinace a společnosti s vyšším základním kapitálem. Kontaktujte nás telefonicky na 800 276 278 nebo přes email info@smartcompanies.cz. Více informací naleznete na www.smartcompanies.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688