Je zimní počasí u konce? Přepověď na další měsíce není jistá...

TNBiz, 25.1.2016

Všechno, co zima doteď nestihla, si vynahradila v minulém týdnu. Mrazivé počasí a přívaly sněhu ale vystřídala v neděli obleva a sněhová pokrývka zmizela stejně rychle, jako se objevila. Teplé počasí by mělo panovat i v následujících dnech a vypadá to, že vrchol zimy už je za námi.

I meteorologové připouští, že teploty budou v následujícím měsíci nadprůměrné, stát se ale může cokoli. "I přes to, že podle výhledu počasí do 20. února to vypadá, že teploty budou v porovnání s normálem nadprůměrné a leckdy bude počasí připomínat spíše jaro, nelze říci, že je konec zimy a že se do Česka nevrátí tuhé mrazy jako panovaly v minulém týdnu," myslí si Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle Honsové je totiž v posledních letech scénář velmi podobný. Zatímco v únoru už to vypadalo na teplé dny a brzké jaro, studené počasí se sněžením nás náhle překvapilo ještě na přelomu března a dubna, jako to bylo například v roce 2013.

Podobný názor má i David Prantl ze společnosti InMeteo. "V tomto týdnu se zima z Evropy stáhne až za Ural a do konce ledna již zimní počasí nehrozí. Na našem území naměříme v tomto týdnu maxima kolem 10 °C," říká meteorolog.

Přesnou předpověď na celý únor ale podle něj ještě sestavit nelze. "Rozhodně nelze podle současného oteplení očekávat, že už se mrazů nebo sněžení do jara nedočkáme. Sněžení se zpravidla vyskytuje i v březnu, v minulém roce sněžilo i v dubnu. Vrchol zimy tak sice může být již za námi, ale čekat, že už zima nebude, je předčasné," dodává Prantl.

Také Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu se přiklání k tomu, že zbytek zimy bude připomínat spíše jaro. "Faktem je, že statisticky je vrchol zimy kolem 20. ledna, v pozdějších dnech a týdnech už průměrná teplota začíná pozvolna růst, a tak můžeme spíše očekávat stále nižší pravděpodobnost zimního počasí a naopak, stále vyšší pravděpodobnost počasí předjarního," předpokládá Dvořák.

Ani on ale nevylučuje, že by se mrazivá zima už vůbec neukázala. "V únoru, ba někdy i v březnu, mohou nastat podobné mrazy, jaké byly v uplynulých lednových dnech. Klimatologické modely amerických kolegů však naznačují spíše teplotně nadprůměrný zbytek evropské zimy."



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky