Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.01.2016 08:33:44

Jak investují boháči v roce 2016?

Mnoho investorů vzpomíná na rok 2015 jako na rok volatility na trzích, čekání na zvýšení sazeb Fedu, kolapsu cen komodit a obav ohledně zdraví čínské ekonomiky. V Evropě letní náladu ovládla řecká krize a tu podzimní pro změnu krize uprchlická. Podle analytiků zůstane volatilita hlavním tržním tématem i v roce 2016. Jak na neklid na trzích zareagovala ve svých investičních plánech světová elita?

Poznámka: Nejbonitnější segment označovaný zkratkou UNHW (ultra-high-net-worth) zahrnuje klienty privátního bankovnictví s investovatelnými aktivy v hodnotě 25 až 30 milionů USD.

Divergence měnových politik a atraktivita dluhopisů

Politika předních centrálních bank se v roce 2015 rozcházela a divergence by měla přetrvat i v roce 2016, domnívá se hlavní investiční stratég Citi Private Bank Steven Wieting. Investoři se podle něj budou muset více soustředit na rizika.

Citi Private Bank snížila nadvážení světových akcií na 3,5 % z 5,5 % a omezila podvážení hotovosti a dluhopisů. Redukce podílu rizikových aktiv odráží názor banky na pokročilou fázi ekonomického cyklu a akciového trhu. Banka má pozitivnější výhled na trh s americkými státními dluhopisy, v následujících měsících předpovídá jen pomalé zvyšování úrokových sazeb Fedu.

Wieting vysvětluje, že superboháči mívají oproti běžným investorům delší investiční horizont, doplňuje však, že ani to je 100% neochrání před tržními šoky. "Naši klienti mohou uvažovat v delším horizontu, nemusejí se soustředit na kvartální výkonnost. Podívejte se například na euro - ztrácelo za celý rok 12 %, dokázalo se ale během chvilky o 10 % zotavit. Na výkyvy není nutné reagovat hned," tvrdí Wieting.

Rostoucí atraktivita hedgeových fondů

Zvýšená tržní volatilita vedla bohaté klienty k daleko větší otevřenosti vůči neobvyklým druhům zajištění, tvrdí šéf investic nejbonitnějšího segmentu v UBS Wealth Management Simon Smiles. Přestože na sofistikovanější řešení využívající deriváty nebo index volatility VIX sice stále nepřipadá velký podíl portfolií, získávají větší popularitu, vysvětluje Smiles.

"Zaznamenáváme rostoucí zájem o chytrá zajištění. O některá sofistikovanější řešení se ještě před třemi nebo čtyřmi roky nikdo nezajímal, v současnosti jsou ale klienti ochotnější přemýšlet o méně mainstreamových přístupech," prozrazuje Smiles.

Bohatí investoři jsou mnohem otevřenější investicím do alternativ, včetně hedgeových fondů, private equity a dluhových instrumentů, tvrdí Wieting. "Vzhledem k tomu, že se investiční cyklus finančních trhů dostává do pozdního stádia, valuace mnoha tříd aktiv se pohybují v okolí historických maxim. A to vše v prostředí zvýšené tržní volatility," upozorňuje Wieting, podle kterého atraktivita některých alternativních aktiv roste.

Investoři ale mívají u takovýchto druhů investic mnoho otázek na minimální investiční horizont. "Nejdůležitější je zvážit nelikvidnost těchto investic. Pokud se obáváte načasování prodeje investice, není to pro vás ta nejlepší volba," varuje Wieting.

Nemovitosti stále frčí

Realitní investice jsou další třídou aktiv, o niž je mezi klienty největší zájem. Nejoblíbenějšími způsoby, jak investovat do nemovitostí, jsou kolektivní dohody skupin investorů, kteří shromáždí majetek a provádějí akvizice, dále akciové struktury nebo privátní nemovitostní fondy.

"Naši největší klienti z Asie poptávají prémiová aktiva v Evropě, konkrétně fyzické investice a hotelové řetězce," doplňuje Smiles.

Společnost Colliers International odhaduje, že by mělo do institucionálních fondů během tří až pěti let přitéci až 400 miliard USD díky tomu, jak se investoři snaží diverzifikovat portfolia a stabilizovat výnosy.

Žádnou ropu ani zlato

Ceny ropy se pohybují na začátku roku 2016 mezi 30 a 35 USD za barel a zlato z loňského maxima ztrácí i přes nedávný růst více než 15 %. UBS Wealth Management snížila strategické alokace aktiv v komoditách na nulu už před dvěma lety. Smiles prozrazuje, že zejména u zlata pozoruje stále velký zájem klientů. Mnoho investorů má k němu emocionální vztah.

"Ještě před dvěma lety, kdy jsme ze zlata prostředky stahovali, s námi mnozí nesouhlasili. Tlak ale ustal vzhledem k tomu, že od té doby trh komodit stále padal," dodává. "Neměli jsme ponětí, že mohou ceny komodit spadnout v takové míře, jak jsme pozorovali za poslední dva roky, nicméně to nepovažujeme za až tak zarážející. Jestli to ale půjde takhle dál, budeme za chvíli na nule," doplňuje Smiles.

 

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Investiční den s Chytrým Honzou

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Investiční den s Chytrým Honzou

Jaký bude rok 2016 z pohledu investic? Které produkty mohou investorům vydělat a kterým bude lepší se vyhnout? Na tyto otázky se pokusili odpovědět zástupci renomovaných správců fondů a alternativních investic na Investičním dni s Chytrým Honzou. Zajímavé postřehy a rady si nyní můžete projít v klidu domova, Investiční web přednášky sledoval a to nejlepší z nich zachytil na Twitteru.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2023Jak investovat v roce 2024 Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
02.03.2023Jak investovat v roce 2023 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.03.2023Jak investovat do zlata v roce 2023? Inzerce (Inzerce)
23.02.2022Cena zlata v roce 2022: Jak investovat do zlata? Jonáš Mlýnek (LYNX)
17.01.2022Jak nejlépe investovat v roce 2022 Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688