Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.01.2016 23:50:10

22. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v pátek výrazně posílily a zároveň zaznamenaly rvní týdenní nárůst v letošním roce. Náladu investorů podpořilo zejména prudké zdražení ropy v důsledku očekávání příchodu velké sněhové bouře na východní pobřeží USA a zavírání krátkých pozic zpětnými nákupy dříve prodaných kontraktů. Ropa se díky páteční rally dostala dvacet procent nad svá 13letá minima z předchozích dní, čímž vstoupila do býčího trendu.

Dow v pátek vzrostl o 1,33 % na 16 093,51 bodu, širší S&P 500 připsal 2,03 % na 1 906,90 bodu a Nasdaq Composite vyskočil o 2,66 % na 4 591,18 bodu. Index volatility VIX spadl o 16,3 % na 22,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o zhruba dva a půl bazického bodu na 2,055 %.

V zelených číslech v pátek skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce, téměř o pět procent, stouplo energetické odvětví, přes tři procenta přidalo telekomunikační odvětví a o více než dvě procenta vzrostly sektor veřejných služeb a technologické a finanční odvětví.

"Všechno to dnes bylo o ropě," říká Chris Gaffney, prezident v EverBank World Markets. Díky vyšším cenám ropy se osmělili i investoři na akciových trzích. Kromě ropy působila i slova guvernéra ECB Maria Draghiho o tom, že je centrální banka pod jeho vedením odhodlaná udělat cokoli, aby podpořila trhy," dodal.

Americké akcie (22. ledna 2016)
Americké akcie (22. ledna 2016)Zdroj: Google

Přes procento v pátek zlevnily akcie průmyslového konglomerátu General Electric (-1,22 %), který před začátkem obchodování reportoval výsledky za poslední loňské čtvrtletí. Společnost oznámila, že jí ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl zisk o 22 % na 6,28 miliardy USD, zisk v průmyslové divizi však klesl, hlavně kvůli slabšímu výkonu aktivit v oblasti ropy a plynu. Výsledky za čtvrtletí zahrnují také mimořádný zisk 175 milionů USD z kolapsu dohody o prodeji divize domácích spotřebičů švédskému Electroluxu. Celkové příjmy firmě stouply o 1,4 % na 33,89 miliardy USD.

O více než dvanáct procent se propadla cena akcií vydavatele platebních karet American Express (-12,1 %) poté, co společnost ve čtvrtek po konci obchodování oznámila, že v posledním loňském čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 1,23 USD. Analytici v anketě agentury FactSet odhadovali v průměru zisk po očištění o jednorázové položky 1,12 USD. Tržby firmy dosáhly v uplynulém kvartálu 8,39 miliardy USD, analytici čekali podle FactSetu 8,38 miliardy USD. Na akcie firmy rovněž doléhala zpráva, že hedgeový fond ValueAct aktivistického investora Jeffa Ubbena prodal svůj podíl ve firmě. Loni ValueAct koupil akcie American Express za zhruba miliardu dolarů.

Za celý uplynulý týden Dow stoupl o 0,7 %, S&P 500 si připsal 1,3 % a Nasdaq Composite 2,3 %. Od začátku roku nicméně S&P 500 stále ztrácí zhruba sedm procent a nachází se v blízkosti minim z loňského srpna, kdy trhy otřásly obavy o čínskou ekonomiku.

Americké akcie (18.-22. ledna 2016)

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Spojené státy se připravují na extrémně špatné počasí, které má zasáhnout východní pobřeží. Analytici se ale obávají, zda nepříznivé počasí nepodkope ožívání americké ekonomiky a plány Fedu pokračovat ve zvyšování sazeb.
  • Tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru se v lednu podle předběžných dat zvýšilo. Lednový index nákupních manažerů sestavený společností Markit vzrostl podle předběžných údajů na 52,7 bodu z 51,2 bodu v prosinci. Čekal se naopak pokles na 51,1 bodu.
  • Americká společnost Google zaplatila v roce 2014 jednu miliardu dolarů výrobci chytrých telefonů Apple za to, že firma ve svých přístrojích iPhone nechá přednastavenou funkci Googlu pro internetové vyhledávání. Vyplývá to ze soudního dokumentu, na který se v pátek odvolala agentura Bloomberg.
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech se v prosinci meziměsíčně zvýšily o 14,7 % na celoročně přepočítané tempo 5,46 milionu jednotek. Očekával se růst o 8,9 % na 5,2 milionu jednotek po -10,5 %, respektive 4,76 milionu jednotek v listopadu.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu snížil o pět na 510, nejnižší hodnotu od dubna 2010. Uvedla to těžařská firma Baker Hughes, která statistiku sleduje. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o 13 na 637. Meziročně se počet aktivních ropných vrtů snížil o 807 a celkový počet vrtů pro těžbu ropy a plynu klesl o 996.

 

Výsledková sezóna:


Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 25. lednaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 25. ledna 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 25. ledna a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688