Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  22.01.2016 17:43:16

Napjaté rozpočty: Mimořádný výdaj do 20 tisíc ohrozí dvě třetiny českých rodin!


Lidé v České republice z rozličných důvodů často bojují, aby s penězi vůbec vyšli. To potvrzují také výsledky průzkumu společnosti Sazka, podle nichž by mimořádný výdaj v hodnotě 1-10 tisíc korun narušil rodinný rozpočet zhruba 41 % českých domácností.

 

Důvod napjatého stavu českých rodinných rozpočtů je nasnadě. Podle průzkumu Zlaté koruny realizovaného agenturou IPSOS si Češi odkládají nejčastěji 1 000 – 5 000 korun měsíčně. Na víc zkrátka nemají.  

Téměř 17 % českých domácností by se proto dostalo do výrazných problémů už v případě, že by byly nuceny potýkat se s neočekávanou platbou od 1-5 tisíc korun.  U necelých 25 % dotazovaných tato hranice leží mezi 5 000 - 10 000 a u zhruba 20 % Čechů pak mezi 10 000 – 20 000 . Celkem 61,2 % českých domácností by tak mělo problém s mimořádnými výdaji do výše 20 tisíc korun.

Kupříkladu jen necelá třetina Čechů má natolik vysoké příjmy, že by podle vlastních slov dokázala za život bez problémů nashromáždit obnos ve výši milion korun. „Když to zjednodušíme a budeme předpokládat, že si začnete na spořicí účet měsíčně posílat tři tisíce korun, na svůj první milion si počkáte zhruba čtvrt století. Přitom na tyto peníze nesmíte po celou dobu vůbec sáhnout, takže žádné dovolené, nákup nového auta ani výměna dosluhujícího televizoru," říká Pavel Doležal, ředitel Zlaté koruny, projektu zaměřeného na osobní finance. 

 

 

Cesta z finanční nejistoty? Dar, dědictví nebo výhra v loterii

Nejpravděpodobnější cesta ke statutu milionářů vede pro většinu Čechů (81 %) přes nějakou z forem neočekávaného obohacení. Nejreálnějšími variantami tohoto obohacení jsou výhra v loterii (52 %) a dědictví/dar (29 %).

Zhruba třetina respondentů je přitom přesvědčena, že kdyby sázela loterii dvakrát týdně, šance na milionovou výhru se dostane do roviny vysoké pravděpodobnosti. „Dává to smysl. Například ve Sportce loni vyhrálo milion a více celkem 221 sázejících. Celkem pak v roce 2015 loterní hry Sazky vygenerovaly 288 milionářů a 1 miliardáře. Je to, jakoby se každý týden proměnilo přes 5 lidí v milionáře téměř přes noc,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí společnosti Sazka a dodává: „Nebylo výjimkou, že v jeden den vyhrálo částku nad milion korun více lidí. V jednom listopadovém losování dokonce padlo 10 milionových výher.“

 

Václav Friedmann

tiskový mluvčí
SAZKA a.s.

 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688