Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  22.01.2016 14:13:18

Investice v roce 2016 aneb Jak stabilizovat své portfolio

Rok 2015 znovu prokázal, že hlavním tvůrcem trhů jsou centrální banky. Až na Spojené státy, které
v prosinci zvýšily sazby a mírně zpřísnily monetární politiku, probíhalo po celém světě masivní kvantitativní uvolňování (QE). Jeho cílem je oživení ekonomiky a především vyvolání inflace, která je dnes ve světě velmi nízká. Centrální banky jsou silnými hráči, a i když budou ještě nějaký čas bojovat
s deflací, historie ukazuje, že inflaci nakonec nastartují. Největším problémem pak bude udržet ji na uzdě. Vzhledem k objemu natištěných peněz v budoucnu téměř jistě dojde ke znehodnocení světových měn i našich úspor.

Zvýšení sazeb v USA, ke kterému došlo poprvé po devíti letech, se stalo jednou z nejvýznamnějších událostí uplynulého roku. Spolu s ním však vzrůstají rizika pro předluženou ekonomiku a stabilitu na finančních trzích, které si přespříliš navykly na nulové sazby a tištění peněz. Pro investice
i ekonomický vývoj bylo zásadní také další posilování dolaru a oslabování eura.

Velký vliv na světovou ekonomiku má rovněž prudký propad ceny ropy na světových trzích. Ropa od roku 2014 zlevnila o neuvěřitelných 36 %. Razantní pokles ohrožuje ruskou ekonomiku i mnoho dalších zemí závislých na její těžbě a také stabilitu dluhopisových trhů. Investice do těžebních kapacit v USA jsou totiž financovány dluhem, který mnozí těžaři přestanou zvládat splácet, pokud se cena suroviny významně nezvedne.

Vývoj komodit a drahých kovů

Komoditní trhy zažily v roce 2015 prudké výprodeje. Nepřálo jim další posilování dolaru a hrozba zvyšování sazeb. Díky posilujícímu dolaru se ale ceny drahých kovů pro českého investora příliš nezměnily. Zlato v korunách meziročně pokleslo o 2,5 % a stříbro o 3,5 %. Vývoj cen zlata a stříbra potvrdil, že se chovají více jako peníze než jako komodity. Jejich cenový vývoj se oddělil od komoditního indexu a ostatních průmyslových kovů.

Zlato jako alternativa peněz se zejména k dolaru jako světové rezervní měně chová reverzně. Pro evropské investory se ale drahé kovy ukázaly jako velmi stabilní s minimální volatilitou. Rekordní objem nákupů zlata a stříbra, který jsme zaznamenali v prosinci roku 2015, svědčí o tom, že investoři využívají korekce k dokoupení drahých kovů a více diverzifikují, aby se chránili před riziky. Dokonce
i po korekci, jíž zlato v předchozích letech prošlo, se stále obchoduje výrazně nad hodnotami let 20072008 a v šestiletém horizontu je jednou z nejvýkonnějších investic vůbec. Je důležité si uvědomit, že zlato je středně- až dlouhodobá investice v horizontu nejlépe pěti a více let.

Výhled na rok 2016 na kapitálových trzích

Hlavními spouštěči, které mohou rozkolísat finanční trhy, jsou především nafouknutý trh korporátních dluhopisů, trh s ropou, zvyšování sazeb v USA spolu s dalším posilováním dolaru
a oslabováním eura, trh přehřátých akcií, zpomalení světové ekonomiky a Číny, krach realitní bubliny, krize na Blízkém východě a uprchlická krize a v neposlední řadě deflační tlaky ve světové ekonomice. Jednotlivé hrozby nenastanou všechny najednou, ale pro významné propady na finančních trzích stačí pouze některé z nich.

Rok 2016 bude nejspíše rokem mnoha změn a prudkých pohybů cen většiny aktiv. Vyplývá to z velké nerovnováhy, kterou centrální banky nulovými sazbami a tištěním peněz na finančních trzích vytvořily.

Akcie

Americkým akciím s ukončením programu QE dochází dech. Jejich cena stoupala nepřetržitě sedm let, což je nejdéle v historii. Tento růst ale neodpovídal růstu ekonomiky a i z tohoto pohledu je rozumné očekávat na akciích výraznou korekci. Pokud k výraznému poklesu dojde, mohly by se akcie stát opět vhodnými k nákupu. Moudrý investor by měl vybrat část zisku z akciových trhů
a diverzifikovat jej do aktiv, která korekcí už prošla a která pokud možno korelují s akciovými trhy negativně. Portfolio se buduje zejména při korekcích.

Dluhopisy

Výnosy na dluhopisech klesly na minima. Většina evropských bonitních dluhopisů nese dokonce záporný výnos. Prostor pro jejich další pokles je v podstatě nulový. Naopak ceny dluhopisů jsou na maximech. Velkým rizikem se stává trh korporátních dluhopisů. Pokud by došlo k prohloubení finanční krize a nárůstu výnosů, může se nedůvěra z dluhopisového trhu přelít i do akcií. Na druhou stranu, pokud zesílí deflační tlaky, mohou mít v roce 2016 a 2017 dluhopisy své místo v portfoliu – mohou přispět k jeho stabilitě (nikoli výnosu). V případě opačného scénáře – nastartování inflace – přinesou dluhopisy investorům výraznou ztrátu.

Nemovitosti

Nemovitosti jsou zcela závislé na ochotě bank půjčovat peníze za co nejnižší úrokové sazby. Tím se vytváří umělá poptávka, která má za následek růst ceny nemovitostí. Úrokové sazby se stále nacházejí velmi blízko historických minim a prostor pro jejich pokles je minimální. Nemovitosti rostou již třetím rokem u nás i ve světě. Jejich růst však bude závislý na ceně a dostupnosti hypoték. Při investicích do nemovitostí bychom měli být v nejbližších letech velmi opatrní. Prostor pro růst cen nemovitostí je minimální, prostor pro pokles výrazně větší. Stabilnější vývoj, popřípadě malý výnos bude mít zemědělská půda a některé stavební pozemky.

Drahé kovy

Drahé kovy jako téměř jediné investiční aktivum prošly v posledních čtyřech letech korekcí. To je
z pohledu diverzifikace zásadní. Jsou tedy vzhledem k budoucímu scénáři mnohem bezpečnější investicí než jiná aktiva, která jsou na historických maximech nebo blízko nich. Pokud by došlo v roce 2016 k výrazným propadům na kapitálových trzích, nejspíše by z tohoto scénáře těžily drahé kovy, zejména zlato. Významnému růstu cen může v roce 2016 bránit posilující dolar, případné zesílení deflačních tlaků nebo další navýšení sazeb v USA.

Korekce na drahých kovech je pravděpodobně u konce. Letos nejspíše dosáhnou svých minim a rok zakončí růstem, na který navážou v letech 20172022. Doporučujeme využít všech mírných korekcí
k dokoupení drahých kovů za co nejnižší ceny. Zejména v druhé polovině roku 2016 lze reálně očekávat nárůst cen, který bude pokračovat v dalších letech. Zlato by těžilo ze situace, kdy by akcie začaly výrazně oslabovat. Kapitál z akcií by se začal přesouvat zpět do bezpečného přístavu jménem zlato. Pokud by opět naplno propukla finanční krize, jedinou odpovědí centrálních bank by bylo tištění peněz v ještě větším rozsahu, než jsme byli doposud svědky. To v delším časovém horizontu nakonec vyvolá vysokou inflaci a z tohoto scénáře budou nejvíce těžit právě drahé kovy.

Dlouhodobé důvody, proč nakupovat drahé kovy

Zlato patří do portfolia především kvůli diverzifikaci. Zajišťuje naše jiné investice nebo hotovost proti měnovým devalvacím, znehodnocení inflací a propadům na finančních trzích. Rovněž se tím připravujeme na problémy spojené s předlužením mnoha států a v extrémním případě nás zlato ochrání při rozpadu nebo otřesech spojených s měnovými systémy, jakými jsou například zdrcující inflace, devalvace měn nebo měnové reformy. Vzhledem k tomu, že většina investic je na historických maximech nebo se v jejich blízkosti pohybují, je velmi pravděpodobné, že zlato bude ze změny trendu na kapitálových trzích těžit.

Bohužel budeme s velkou pravděpodobností ve střednědobém horizontu čelit mnoha problémům
a nákupem fyzického zlata a stříbra se na důsledky budoucí krize velmi dobře připravíme. Řešení finanční krize, které přijaly vlády a centrální banky, ve střednědobém horizontu krizi pouze prohloubí.

 

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 5 miliard Kč. Více informací na www.goldengate.cz.

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688