Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  22.01.2016 10:35:51

Zámořská výsledková sezóna se rozjíždí. Jak jsou nastavena očekávání trhu?

V USA se začíná rozjíždět výsledková sezóna za čtvrtý kvartál. První reporty byly vydány již v uplynulých týdnech. Mezi firmami, které zveřejnily svá čísla, nechyběli ani giganti typu Nike, Alcoa, Intel či JPMorgan. Na zajímavější část výsledkové sezóny si ale budeme muset ještě zhruba týden počkat, přičemž na plný plyn se firemní reporty rozjedou až v období od 25. 1. do 8.2. Ve druhém únorovém týdnu tak již bude prakticky jasné, jak výsledková sezóna za 4Q dopadne.


Počet reportů firem z S&P 500 v jednotlivých týdnech

Předchozí výsledková sezóna byla do značné míry ve znamení silně negativního vlivu reportů komoditních firem, zvláště pak těžařů a zpracovatelů ropy. Celkové výnosy firem z S&P 500 se v meziročním srovnání snížily o téměř 4 % na 2,64 bilionu USD, přičemž stejnou měrou poklesly i čisté zisky. Vzhledem k tomu, že investoři vstupovali do výsledkové sezóny s očekáváním, že se zisky sníží až o 6 %, nenásledovala nikterak negativní reakce. Spíše šlo pozorovat úlevu, že se černý scénář nerealizoval.

Velmi podobná očekávání máme před sebou nyní, kdy se rozjíždí další kolo reportů. Nejnovější odhady počítají se 7% meziročním poklesem čistých zisků při 4,6% meziroční redukcí výnosů. Opět se přitom opakoval již známý scénář z posledních kvartálů, kdy se s blížícím začátkem výsledkové sezóny zhoršují odhady. Například ještě v září loňského se předpokládalo, že zisky firem za 4Q poklesnou pouze o 1 %. Pravidelně se opakující jev snižování odhadů je do značné míry způsobeno prací oddělení investor relations jednotlivých firem. Čím nižší očekávání je, tím je pro management snazší takto nastavenou laťku překonat.


Vývoj očekávané změny EPS firem z S&P 500 za 4Q

Za očekávaným výraznějším poklesem zisků amerických korporací stojí víceméně stejné důvody, které negativně působily i na výsledkovou sezónu v 3Q. Jedním z nich je stále přetrvávající pokles cen komodit v čele s ropou, což těžařům působí vysoké ztráty. Pokud bychom nebrali v úvahu sektor těžby základních surovin, dosáhly by poklesy zisků společnosti v rámci indexu S&P 500 pouhých 2 % při stagnaci tržeb.

Odhady na následující kvartály jsou nastaveny poměrně optimisticky, přičemž se dá očekávat, že se i zde bude opakovat jev postupného snižování predikcí. Dle nejnovějších odhadů naberou kvartální zisky růstový trend až v 3Q letošního roku. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se očekává růst čistých zisků o pouhé jedno procento, což bude nejspíše velmi brzy revidováno směrem dolů.


Odhady meziročního růstu kvartálních zisků

Kromě nízkých cen ropy jsou zisky korporátního sektoru v USA negativně ovlivněny i silným dolarem a zhoršeným ekonomickým vývojem v emerging markets. Aktuální očekávání trhu by však mělo již více než plně odrážet tato rizika. Historická zkušenost přitom ukazuje, že jsou odhady před samotným startem výsledkové sezóny nastaveny až příliš pesimisticky. Tento jev názorně dokresluje níže uvedený graf.


Očekávaný vs. skutečný pohyb kvartálních zisků
Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688