Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  21.01.2016 11:00:08

ČEZ – stále na šikmé ploše


Když jsme 2. listopadu loňského roku publikovali článek „ČEZ – příležitost… k poklesu“, kdy cena akcií ČEZ uzavírala obchodní den na pražské burze s cenou 490,50 , zaznamenali jsme řadu nesouhlasných reakcí. Většina z nich logicky poukazovala na silný fundament, nízké zadlužení, přátelský vztah státu a firmy a především stabilní dividendovou politiku. Je přirozené, že lidé, kteří drží akcie největší české a významné evropské energetické společnosti, vykazují vysokou míru rezistence vůči tržním výkyvům. Přesto ale zůstáváme u tohoto titulu dál mírně negativní.

Hlavním a de facto jediným důvodem jsou velmi nízké ceny silové elektřiny ve středoevropském regionu. I přes nekvalitní informování o dění v druhém nejvýznamnějším zdroji společnosti – elektrárně Dukovany – považujeme v souladu s většinovým názorem za pravděpodobné, že výroba firmy po loňském poklesu vzroste. Pozitivně hodnotíme opatrnější zahraniční politiku, orientaci na vyvážený výrobní mix a úspěšný program úspor (přestože se tím pádem může negativně odrážet v kvalitě údržby klíčových zdrojů).  Zisky ČEZ z prodejů a také provozování distribučních sítí zůstávají stabilní. Ani to ale dle našeho názoru nevyváží pokles cen silové energie, který hodnotíme jako dlouhodobý trend než jen krátkodobý pokles. Dlouhodobé kontrakty sice zůstávají nad úrovní tržních cen a vzhledem k relativně levné výrobě v jaderných a pánevních hnědouhelných elektrárnách zisk stále ještě přinášejí, ten je však řádově nižší, než tomu bylo v minulosti.

Za současného vývoje ceny el. energie tedy považujeme za nejisté i udržení dividendové politiky společnosti. Prvním důvodem bude klesající zisk a druhým by mohl být růst české ekonomiky. Ten by totiž mohl začít snižovat tlak ministerstva financí na hledání dodatečných zdrojů státního rozpočtu. Případné snížení výplatního poměru, kdy při současné ekonomické výkonosti společnosti by pak zůstávaly prostředky nejen na opravy ale i investice přitom může mít vyšší dopad do ceny akcií ČEZ, než u dalších titulů pražské burzy.  V době silně dotovaných obnovitelných zdrojů to totiž vypadá, že se institucionální investoři spíše odvrací od sektoru klasické energetiky.

Zajímavou otázkou přitom je, proč se v poslední době řada českých investičních hráčů, včetně polostátního českého elektrárenského gigantu, zajímá o německá uhelná aktiva. Vysvětlením může být očekávané zpoždění německé Energiewende (obratu v energetice – přechod od fosilních a jaderných paliv na obnovitelné zdroje, jako větrná, vodní, solární, geotermální atd. a dále snížení spotřeby jejím hospodárným využíváním) a lze předpokládat, že německé vládě nezbude, než ve vysoké míře uplatnit kapacitní platby (platba za neodstavování elektráren, které poslouží v méně příznivých obdobích). V případě, že k tomu dojde, půjde o další politický zásah do přirozené cenotvorby elektřiny s negativním dopadem na její cenu.

Z těchto důvodů považujeme další pokles akcií ČEZ za vysoce možný. Náš negativní výhled však není zcela kategorický. Cena akcií společnosti ČEZ se začíná jevit jako relativně zajímavá s ohledem na portfolio modernizovaných zdrojů, skutečné snížení nutných investic a řadu produktů přinášejících dodatečné cash flow.  Přesto však i u dlouhodobých investorů nemusí být v tomto případě zdrženlivost na škodu. Možnou podporou titulu se může stát již hranice 350


Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688