Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  21.01.2016 06:01:07

Břidlicovým těžařům ropy hrozí hromadné krachy


Břidlicoví těžaři ropy ve Spojených státech, ale i kanadští těžaři ropných písků, zažívají doslova noční můru: hrozí jim rozsáhlé bankroty. A lépe nebude.

Současná cena ropy se negativně a výrazně projevuje břidlicových těžařů ropy ve Spojených státech, těžba se jim přestává vyplácet. Přitom ještě před několika lety došlo k takzvané „energetické revoluci“, kdy technologický rozvoj a nové způsoby těžby umožnily získat břidlicovou ropu.

Spojené státy se tak staly téměř soběstačnou ropnou zemí. Zatímco v polovině roku 2011 dosahovala produkce ropy 5,5 barelů denně, tak v minulém roce podle Úřadu pro energetickou informaci (EIA) už byla na průměrných 9,33 milionu barelů denně. Situace se vinou poklesu cen ropy změnila a těžba výrazně klesá. Náklady na průzkum a samotnou těžbu jsou výrazně vyšší než je současná cena ropy: „Polovina břidlicových producentů už nemá být na trhu. Potřebují cenu barelu ropy za 70 dolarů, aby přežili,“ uvedl Fadel Ghteit, který je senior ropným analytikem ve společnosti  Oppenheimer & Co.

Těžba břidlicové ropy půjde dolů

Podle společnosti BHP Billiton hrozí hromadné bankroty těžařů břidlice, pokud cena nevzroste na „bezpečnou hranici 60 dolarů“. Na současnou situaci reagují sice břidlicový těžaři prudkým snižováním nákladů a zvyšováním produktivity, některé odhady tak hovoří i o hranici 50 dolarů za barel, od které se může břidlicová těžba začít vyplácet, i tak to ale stačit nebude. Současná cena ropy je totiž pod 30 dolary.

Jak břidlicová ropa ovlivnila těžbu ropy v USA

Těžba ropy v USA od roku 2010 do počátku roku 2016. Zdroj. EIA

Důvodem je také chování kartelu OPEC, který nechce snižovat cenu těžbu, na trhu je tak přebytek ropy. Tímto způsobem také můžou vyřadit břidlicovou konkurenci a výrazně znechutit další investice do tohoto oboru. Pokud by v budoucnu došlo k růstu cen ropy, tak se americkým podnikatelům už nebude chtít do břidlicové ropy investovat, protože by existovala hrozba, že by země OPECu znovu zaplavily trh levnou ropu a její cena by poklesla. Cílem OPECu, podle zprávy, kterou zpracoval, je především udržet svůj globální tržní podíl na produkci černého zlata. Zatímco v roce 1970 kartel těžil 50 % globální ropy, nyní podíl dosahuje přibližně jen 30 %.

Kanada může nechat ropné písky odpočívat

Ještě vážnější problémy zažívají kanadští těžaři. V zemi jsou totiž jedny z nejvyšších zásob ropy na světě, které je možné získat z takzvaných „ropných písků“. Těžba této ropy je však energeticky a především finančně velmi nákladná, hovoří se o tom, že těžba začíná být rentabilní od 80 dolarů za barel. Analytici společnosti Carbon Tracker dokonce spočítali, že se těžba vyplatí až od hranice 150 dolarů za barel, tento odhad však lze vzhledem k mohutné těžbě v minulosti velmi snadno zpochybnit.

A lépe pro kanadské těžaře s největší pravděpodobností nebude. Podle reportu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by se měla cena ropy zvedat již od příštího roku a v roce 2020 má dosáhnout 70 dolarů. Až v roce 2040 dosáhne cena ropy 95 dolarů. Ani tento scénář však Kanadě nepomůže. Zaprvé to nijak současné problémy neřeší a tyto dlouhodobé predikce jsou velmi nejisté, například kvůli pravděpodobnému technologickému pokroku či rozvoji elektromobilů. Za tuto dobu však také vzroste cenová hladina, náklady na těžbu tak budou vinou inflace vyšší, těžba tak stále nebude rentabilní. Navíc vše může být brzy jinak, někteří analytici totiž očekávají, že cena ropy bude nadále klesat s tím, že některé předpovědi dokonce hovoří i o ceně 10 dolarů za barel. Kanada tak může nechat ropné písky odpočívat.

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688