Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  23.01.2016 09:07:27

Analytici: Ropa může být i za 10 USD za barel


Ropa zažívá cenovou jízdu směrem dolů a nezdá se, že by se měl pád v dohledné době zastavit. Některé odhady dokonce hovoří i o tom, že ceny klesnou na 10 dolarů za barel.

Když Paul Hodges, který dlouhodobě analyzuje ceny ropy, před rokem tvrdil, že cena ropy poklesne pod 25 dolarů, všichni se mu vysmívali. V květnu minulého roku totiž ještě cena ropy vzrostla a spíše se objevovaly takové predikce, že se její cena vrátí k 80 či 100 dolarů za barel. Důvodem byl především solidní hospodářský růst ve Spojených státech, země EU se taktéž hospodářsky stabilizovaly.

Ropa pod 30 dolary

Nyní je vše jinak a nedávno ceny ropy poklesly pod 30 dolarů za barel. Ropa Brent se na světových trzích prodává za 28,80 dolarů. A predikce hovoří o dalším masivním poklesu ceny. V minulém týdnu například banka Morgan Stanley prohlásila, že silný dolar může způsobit snížení cen ropy až ke 20 dolarům za barel.

Vývoj cen ropy v cenách říjnu roku 2015

Vývoj nominálních a reálných cen ropy (současné ceny). Zdroj: Energy Information Administration, Bureau of Labor Statistics

Predikcím analytikům se na jedné straně můžeme vysmívat: Vzpomeňme například na predikci Morgan Stanley z roku 2008, podle které cena ropy měla překonat 150 dolarů za barel a dostat se až k 200 dolarům. Cena ropy však nikdy hranici 150 dolarů nepřekonala a banka za tuto predikci byla terčem silné kritiky. Objevovaly se komentáře, že se banka snažila za každou cenu dostat do médií.

Analytici: ropa půjde dolů

Na druhé straně jsou však ze strany dalších finančních institucí ještě radikálnější prognózy. Royal Bank of Scotland dokonce oznámila, že cena ropy může jít dolů až na 16 dolarů za barel s tím, že bance současná situace připomíná stav před zhroucením Lehman Brothers v roce 2008 a počátkem hospodářské krize. Britská banka Standard Chartered sice tak černé scénáře nemá, předpovídá však, že cena ropy může poklesnout až k 10 dolarům za barel.

Pokud opustíme prognózy, tak skutečně neexistují důvody, proč by ropa neměla zůstat na současných cenách. Zpomalení čínské ekonomiky se ukazuje jako výrazné, zasažená je nejen ropa, ale také další hlavní komodity, které mohutná čínská ekonomika potřebuje.

OPEC snižovat těžbu nechce, bojí se ztráty podílu

Kartel OPEC však na pokles cen nezareagoval snižováním těžby, ale těžbu udržuje stabilní. Kartelu se totiž snížil podíl na světovém trhu těžby ropy na přibližně 30 %, zatímco v roce 1970 to bylo 50 %. Další snižování těžby by vedlo k dalšímu poklesu podílu na celkové těžbě, z kartelu OPEC by se tak stala zcela nevýznamná organizace. V 70. a 80. letech přitom tuto organizaci respektoval celý svět – právě kvůli schopnosti snižovat či zvyšovat těžbu a podle toho ovlivnit výrazně cenu a popřípadě způsobit nějaký ten ropný šok. Ropa se stala také politickým nástrojem především při boji s Izraelem.

Do cen ropy se promítlo i zrušení sankcí vůči Íránu, země chce výrazně zvýšit těžbu. Produkce by měla v nejbližší době vzrůst o půl milionu barelů denně a v dohledné době až o 1 milion. Současné diplomatické přestřelky mezi Íránem a Saúdskou Arábií se můžou projevit v tom, že Írán nebude chtít svou těžbu konzultovat s kartelem a bude se snažit získat tržní podíl, který v minulosti vinou sankcí ztratil. Trh tak bude i nadále zaplaven levnou ropou a její další pokles je velmi pravděpodobný.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

23.01. 11:42  Anály promluvily (Popravčí ekonomů)
20.01. 14:17  zadarmo (funtomas)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688