Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  19.01.2016 06:01:05

Třicátiny virů: Všechno nejlepší!


Malware začal napadat počítače před třiceti lety lety, 19. ledna 1986. První virus se jmenoval Brain a udeřil ne někde v Silicon Valley, ale v Pákistánu.

1. První virus pro operační systém MS-DOS firmy Microsoft, nazvaný Brain, se objevil v roce 1986 a vytvořili ho pákistánští bratři Farúkové, zřejmě za účelem propagace své firmy Brain Computer Services.

2. Za první virus, který se rozšířil mimo uzavřenou síť (na počítače Apple II), bývá považován Elk Cloner z roku 1981, kdy jej napsal americký středoškolák Richard Skrenta. Virus se šířil prostřednictvím disket a napadal počítače s operačním systémem Apple DOS. Nebyl ničivý; při každém 50. spuštění počítače vypsal na obrazovku básničku.

3. V květnu 2000 zaútočil na 45 milionů počítačů vybavených schránkou Microsoft Outlook virus ILOVEYOU. Virus byl rozšířen e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Na jednoduchý trik naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala rovněž síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny. Škody na ušlých ziscích byly vyčísleny až na deset miliard dolarů.

4. Prvním známým odborníkem, jenž neutralizoval rozšířený virus, byl Bernt Fix, který v roce 1987 zastavil virus Vienna. V roce 1989 přišla firma IBM s prvním komerčním antivirovým programem a od té doby byla vyvinuta celá řada programů sloužících k identifikaci a eliminaci virů. Vzhledem k závratné rychlosti šíření virů v dnešní době už ale mnohdy ani denní aktualizace antivirových programů nemusí stačit.

5. Autorství pojmu počítačový virus je připisováno Američanovi Fredu Cohenovi, který se jako jeden z prvních začal počátkem 80. let škodlivými kódy a obranou proti nim zabývat. On sám považuje za otce termínu počítačový virus profesora Leonarda Adlemana.

6. Prvním známým počítačovým červem byl Creeper, jenž se objevil v roce 1971, ale jen v americké síti ARPANET (předchůdce internetu), čítající tehdy kolem dvaceti počítačů. Prvním červem, který upoutal pozornost veřejnosti, byl takzvaný Morrisův červ, který v roce 1988 vytvořil americký student Robert Tappan Morris.

-of-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688