TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.01.2016 10:41:07

Český recept proti uprchlíkům? Uzavírání hranic a kontroly

 

Jakmile začne uprchlická krize zasahovat do vnitřní bezpečnosti České republiky, přestane fungovat zelená hranice s okolními zeměmi, a to až na pět dní. Kdo v tu dobu nepoužije střežený hraniční přechod, bude moci dostat až padesáti tisícovou pokutu. "Ministr vnitra má výlučnou pravomoc a v mimořádných situacích ji může využít - nemusí čekat na svolání vlády . Určí místo, čas a způsob ochrany hranice a zajistí neprůchodnost před vstupem na území státu," uvedl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.    

V praxi se pak ministr vnitra bude moci rozhodnout pro jeden z operačních plánů. Například zda kontroly budou namátkové nebo systematické, na vybraných místech nebo po celé délce hranic.

Názor opozice se ale tříští. Část poslanců se změnou souhlasí. "Cokoliv, co by mohlo vést k rychlejšímu opatření vedoucímu k ochraně státních hranic v nenadálých rizikových situacích, je třeba podporovat," tvrdí europoslanec ODS Jan Zahradil

Někteří poslanci se zase bojí, že by hranice mohly zůstat zavřené trvale. "Pokud bych si měl vybrat mezi svobodou a větší kontrolou - volím vždy svobodu," prohlašuje poslanec Marek Ženíšek z TOP 09. Další mají naopak strach, že by nové opatření mohlo být nedostatečné. "Naše vláda se k tomu staví liknavě, proto jsme rozjeli vlastní kampaň," reagoval Miroslav Lidinský z Úsvitu.

Poslanci o změně rozhodnou v příštích dnech - mohla by začít platit už v červnu.

 

Vláda: Pro "evropskou" pohraniční a pobřežní stráž dodáme experty            

Vláda podporuje návrhy Evropské komise ke zpřísnění ochrany hranic, řekl dnes po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Sobotky je důležitou součástí takzvaného hraničního balíčku zejména zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, které vláda dlouhodobě podporuje. Česko by do jejích jednotek mohlo vyslat řádově desítky expertů, řekl Sobotka

"Česká republika od počátku migrační krize poukazovala na to, že Evropa se musí soustředit na zlepšení ochrany vnější schengenské hranice," prohlásil Sobotka. Podle návrhu Komise by ochranu hranic mělo posílit minimálně 1500 členů nově zřízené pohraniční stráže. Podle Sobotky by se k ní na základě pozvánky z EU mohlo připojit několik málo desítek českých expertů na cizineckou problematiku z řad cizinecké policie nebo celní správy.

Komise představila "hraniční balíček" v prosinci. Obsahuje také změnu schengenského hraničního kodexu, která by znamenala znovuzavedení hraničních kontrol na vnějších hranicích prostoru i pro občany EU. Součástí nově vytvořeného systému ochrany vnějších hranic by měl být Návratový úřad, který by se zabýval návratem neúspěšných žadatelů o azyl do země jejich původu. Návrh Komise musí schválit Evropský parlament a Evropská rada, kterou tvoří předsedové vlád a prezidenti členských zemí.

Z rámcové pozice, kterou dnes přijala česká vláda vyplývá, že debata mezi členskými státy se očekává zejména kvůli možnosti nasadit evropské pohraničníky i bez předchozího souhlasu daného státu. Návrh v této podobě již loni podpořily Německo, Francie, Česká republika nebo Nizozemsko, které od ledna EU předsedá. Proti se postavili představitelé Polska a Maďarska. Evropská média tehdy předpovídala, že konečná podoba balíčku by se v průběhu projednávání mohla změnit

Sobotka dnes řekl, že Evropa potřebuje mít nástroj, aby mohla pomoct státu, který není schopen hranici zajistit. "V okamžiku, kdy členský stát není schopen si pravidla vynucovat, je potřeba, aby existovala možnost, jakým způsobem mu pomoci," prohlásil.

Podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) Evropská komise jasně definuje postup pro nasazení pohraničníků. Daný stát by byl informován o problému a vyzván k jeho řešení. Pokud na výzvu nebude reagovat, přijde na řadu možnost nasadit společné síly přímo.

Z českého pohledu jsou prý takto nastavená pravidla v pořádku. "Prioritou je zachovat fungování Schengenu, pokud by daná země nechtěla spolupracovat, je druhou variantou vždy vyloučeni ze Schengenu," dodal Prouza. Balíček Evropské komise podle něj neobsahuje nic, co by Česká republika odmítala. "Odpovídá tomu, co už říkáme tři čtvrtě roku," uvedl Prouza.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688