STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.01.2016 14:10:17

Britské trhy padají a „Brexit“ v nedohlednu

Autor: Jakub Švábenský

Všude, kam se jen podíváte, finanční trhyBritánii skřípají.

Libra je na nejslabší úrovni od roku 2010 vůči dolaru a na nejhorším propadu vůči euru. FTSE 100 index akcií klesl na nejnižší úroveň od roku 2012 a inflační výhled na dluhopisových trzích je nejhorší od roku 2009. Obchodníci oddálili očekávání pro zvýšení sazeb asi o osm měsíců.

Pounds Unabated Slide

Britská aktiva jsou poznamenána klesajícími cenami komodit a nerovným hospodářským oživením. Investoři jsou znepokojeni z rizika možného odchodu z EU, i když veškeré podrobnosti hlasování ještě nejsou známé.

„Je velmi těžké říct, že jsme na konci kvůli politice. Není to jen o ekonomice a úrokových diferenciálech. Referendum umocnilo špatné zprávy na ekonomické fronte,“ řekla Jane Foley, devizový stratég z Rabobank International v Londýně.

Zákonodárci a firmy mají také obavy. Ministr financí George Osborne varoval minulý týden před nebezpečím globálních hrozeb, které se valí na britskou ekonomiku, zatímco Michael Rake (předseda představenstva BT Group) a John McFarlane (Předseda Barclays) se stali obchodními lídry, aby varovali, že debata o „Brexit“ připravila Velkou Británii o zahraniční investice.

Ořezávání předpovědí

Obavy jsou příčinnou, proč analytici snižují předpovědi pro libru vůči dolaru. Commerzbank, ING Bank a Ccredit Suisse snížili své měnové výhledy v posledních dvou dnech a to napomohlo zatlačit medián prognózy agentury Bloomberg na 1,50 dolarů, což je nejníže od června. Měna se dotkla hranice 1,4265 dolarůpátek (nejslabší od května 2010).

Vůči euru vypadají věci trochu lépe. Libra utrpěla osmý týden poklesů tento týden. Jedná se o nejdelší sérii porážek od společné evropské měny 1999 dosahující 76,95 pencí.

Pound on Worst Run Since Euro´s 1999 Inception

Stejné faktory, zhoršující se otřesy v Číně a pokles cen komodit, jsou příčinnou propadu indexu FTSE 100. Těžaři zaznamenali ztráty v letošním roce a počet pracovních míst v ocelářském průmyslu jsou v ohrožení.

FTSE, jenž je o 7 % níže, v pátek uzavřelo na 5 804,10, nejníže od listopadu 2012. V té době bylo Spojené království v tzv. trojité recesi, ale následná revize ukázala, že růst byl lepší, než byl zpočátku hlášen.

FTSE 100 Falls to 2012 Low

Zatímco britské státní dluhopisy vzrostly v tomto roce, podporující trend díky jejich postavení je bezútěšný obraz pro výhled inflace. Trh se rozchází v inflačních očekáváních maloobchodních cen v průběhu příštích deseti let, kdy klesl nejníže od roku 2009, jak klesla cena ropy na dvanáctileté minimum. Údaje z 19. ledna ukáží, že míra inflace Spojeného království byla v prosinci 0,2 procenta, podle ekonomů oslovených agenturou Bloomberg.

U.K. Inflation Outlook Drops to Lowest Since 2009

Vzhledem k tomu, že výhled inflace oslabuje, obchodníci tlačí své prognózy, než Anglická centrální banka zvedne úrokové sazby z rekordně nízkých hranic. Index Morgan Stanley ukazuje, že investoři neočekávají zvýšení pro příštích 16 měsíců.

Traders Push Back Expectations For BOE Increase

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688