Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.01.2016 06:00:41

Davos bude plný politických a ekonomických superhvězd


Tématem ekonomického fóra v Davosu bude zvládnutí čtvrté průmyslové revoluce. Diskutovat přijede několik superhvězd.

Švýcarské město Davos bude plné známých osobností, brzy se zde bude konat světové ekonomické fórum, které se především zaměří na výzvy budoucnosti. Tématem by totiž mělo být zvládnutí čtvrté průmyslové revoluce (průmysl 4.0), která je založena na pokroku technologií v oblasti umělé inteligence a robotiky. Problémy, které jsou s tímto přechodem do průmyslu 4.0 spojené, zcela jistě budou jistě populárním tématem diskuze.

V městečku Davos budeme moci najít nejen politiky, ale svou účast přislíbilo řada řídicích pracovníků, finančníků a mnoho klíčových hráčů, kteří se specializují v oblasti globálních krizí či současného čínského akciového zhroucení. Odborníci také osvětlí rodící se studenou válku mezi Íránem Saúdskou Arábií nebo hospodářský propad Ruska.

Setkání se odehraje přibližně pár týdnů poté, co finančník a miliardář George Soros varoval, že čínské turbulence na trzích mu připomínají „krizí, kterou jsme tu měli v roce 2008“.

Jiní odborníci taktéž vyslovili své obavy. „Je to velmi stresující období,“ uvedl například John Veihmeyer, globální předseda poradenské firmy KPMG International, který taktéž míří do Davosu. „Geopolitická rizika jsou stále mnohem více aktuální a obavy to jen zrychlují,“ dodal.

Jeden z nejžádanějších hostů letošního fóra, které se bude konat v období 20.-23. ledna, by měl být Fang Xinghai, místopředseda China Securities Regulatory Commission, který má poměrně nezáviděníhodný úkol – dohlížet na vývoj na akciových trhů druhé největší světové ekonomiky. Objevit se má druhý den konference v panelové diskuzi o tom, jak může čínská ekonomika „zařadit vyšší rychlost bez zablokování“, kterou by měl uvádět Ray Dalio, zakladatel hedgeového fondů Bridgewater Associates a Christine Lagardeová, generální ředitelka Mezinárodního měnový fondu.

Davos a dilema dluhu

Rusko je další ze zemí, která si bude muset udržet důvěru mezinárodních investorů, na fóru je však dobře zastoupená. Najdeme tu například guvernérku centrální banky Elviru Nabiullinovou, která je doprovázená manažery ze společností Sberbank PJSC, VTB Bank PJSC, a Vnesheconombank. Je třeba připomenout, že tyto společnosti jsou silně ovlivněné americkými a evropskými sankcemi, na to zcela jistě také dojde řeč. Nabiullinou bude možné vidět 23.ledna na zasedání s názvem „Globální dluhové dilema“, které v současné době musí řešit Rusko, především kvůli zvyšujícímu se rozpočtovému deficitu vinou pádem ceny ropy. Problémy s poklesem cen ropy mají i další ekonomiky, například Saudská Arábie.

Čtěte více: SAUDSKÁ ARÁBIE ZLEVŇUJE ROPU PRO EVROPU, PRÝ KVŮLI ÍRÁNU. JAK DLOUHO VŠAK VYDRŽÍ?

Účastnici na Davosu také doufají, že získají vhled do spirály konfliktů na Blízkém východě. Pokud se konference zúčastníte, pak svou otázku budete moci, na jedné z úzkých chodeb kongresového sálu, položit také íránskému ministrovi zahraničí Mohammadu Javadu Zarifehovi, jenž vedl jednání ohledně jaderné dohody, která umožnila zrušení sankcí vůči Íránu. Vzhledem k současným rozepřím se však tato osoba nejspíše bude vyhýbat některým účastníkům ze Saudské Arábie, například bývalému šéfovi zpravodajců a velvyslanci ve Washingtonu, princi Turki Al Faisalovi.

Své zastoupení bude mít také Obamova administrativa, najdete zde například viceprezidenta Spojených států Joe Bidena, který bude doprovázen Johnem Kerrym (ministr zahraničí), Jacobem Lewem (ministr financí) a Ashtonem Carterem (ministr obrany).

Kerry a Biden také dostanou nejspíše šanci, aby obhájili svůj plán, který se má zasadit o to, aby se Severní Korea vzdala svých jaderných ambicí. Nikdo však z KLDR se nezúčastní, pozvánka představitelům této země byla zrušena poté, co režim se začal vychloubávat úspěšnými testy vodíkové bomby. I takový je „Davos“, někdo se tak zkrátka nedostane.

Davos je místem, kde firmy leští pověst

Je potřeba také připomenout, že Davos často sloužil jako místo, kde se korporace snažily zlepšit si svou pověst. Také vlády ho využívaly ve snaze „vyleštit“ si prestiž své země a zdá se, že tento rok nebude žádnou výjimkou. Nový argentinský prezident Mauricio Macri, který na fórum míří společně s jeho ministrem financí a ministrem zahraničních věcí, chce přesvědčit investory, že jeho země, která své dluhy nesplatila nejméně sedmkrát, změnila směr a je důvěryhodnější.

Tip: MAURICIO MACRI: ZMĚNÍ NOVÝ PREZIDENT ARGENTINU?

Další hvězdou městečka Davos nepochybně bude nový kanadský premiér Justin Trudeau, který pro návštěvníky, především ženského pohlaví, bude spolehlivým selfie magnetem. Vede velmi početnou delegaci ministrů, starostů a vedoucích partnerů. Je známý tím, že se nebrání legalizaci marihuany.

Čtěte také: Legalizace konopí? Je třeba se o ní alespoň začít bavit

Kanadského „hezounka“ bude možné vidět především na panelu rovnosti pohlaví v ekonomice, společně také s Melindou Gates, spoluzakladatelkou známé nadace Billa a Melindy Gatesových. Potkáte tu také nejspíše Sheryl Sandbergovou, která je provozní ředitelkou Facebooku. Konference v městečku Davos tak bude zcela jistě zajímavá a brzy vám o ní přineseme další podrobnosti.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688