Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.01.2016 06:00:54

Papež František se setkal se šéfem Googlu, kritizuje ale kapitalismus

Papež  František se setkal se šéfem Googlu a vytváří si image moderního člověka, který se snaží oslovit mladé lidi.

Papež František se snaží být moderní a získat si na stranu především mladé ovečky. Kromě jeho slavného a citovaného prohlášení, že internet je „darem od Boha“ se také v pátek setkal s člověkem, který internet ovlivnil a stále ovlivňuje velmi výrazně. Setkal se s Ericem Schmidtem, úspěšným šéfem společnosti Google a velkým filantropem.

Zdroj blízký Vatikánu je podle Theguardian.com údajně obeznámen s podrobnostmi ohledně schůzky, ale není oprávněn o nich mluvit. Další obeznámený zdroj zase tvrdí, že se setkání účastnil také Jared Cohen, který řídí v Google divizi s názvem „Google Ideas“. Tato verze je pravděpodobná, neboť Cohen a Schmidt jsou dobrými přáteli, v roce 2013 napsali společně knihu  s názvem „The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business“.

79letý František se přiznal, že už nejspíše nebude mít počítač, ale pokud se týká síly technologie, tak tento vitální stařík není naivní. Nejen řekl, že internet je darem od Boha, protože umožňuje setkávání a solidaritu mezi lidmi, ale internetu také žehnal: „To je něco opravdu dobrého,“ uvedl ve svém projevu v roce 2014.

Ve světě, jako je tento, mohou média pomoci, abychom se cítili blíže k sobě. Vytváří pocit jednoty lidstva, která může inspirovat solidaritu a značné úsilí, aby zajistila důstojný život pro všechny,“ dodal. Je třeba připomenout, že je prvním papežem, který si založil Twitterový účet (Pontifex). Na tomto účtu také pravidelně zveřejňuje prostřednictvím svých asistentů poselství, tento účet má 8,4 milionů followerů. Papež František se také účastnil dvou živých vysílání prostřednictvím Google Hangouts.

Ač také papež na jedné straně miluje technologie, na druhé straně je také silným kritikem kapitalismu a nerovnosti. „Jednou z příčin současné situace (krize) je podle mého názoru náš vztah k penězům; že akceptujeme jejich nadvládu nad společností i nad sebou samými. Proto při současném potýkání se s finanční krizí zapomínáme na její prvotní příčinu, která spočívá v hluboké lidské krizi, v popření prvořadosti člověka. Místo toho jsme vytvořili nové idoly. Adorace pradávného zlatého telete dnes nachází nový nemilosrdný výraz v kultu peněz a v diktatuře hospodářství bez lidské tváře a skutečně lidského cíle,“ uvedl ještě v roce 2013.

Podle něj vidíme na globální úrovni skandální mezeru mezi bohatými a chudými: „Neměli bychom přehlížet skutečnost, že ti, kteří z jakéhokoliv důvodů nemají přístup k sociálním médiím, tak jim hrozí, že zůstanou pozadu,“ uvedl také.

Je přitom pozoruhodné, že se papež setkává s člověkem, jehož čisté jmění je odhadováno na přibližně 10,6 miliard dolarů, je také předsedou obrovského mezinárodního konglomerátu Alphabet, který Google založil v říjnu, sdružil tam veškeré své aktivity – hodnota je přibližně 500 miliard dolarů, řadí se tak mezi nejhodnotnější společnosti na světě. Byl ale také politicky aktivní a podporoval například kampaň Baracka Obamy, je také členem rady poradců Bilého domu, kde je má na starost výzkum a technologie.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688