Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.01.2016 23:59:36

14. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek po středečním propadu výrazně ožily a jejich širší index S&P 500 se vrátil nad klíčovou hranici 1 900 bodů, pod kterou se ve středu propadl poprvé od konce září. Akciím pomohlo zejména zotavení cen ropy z 12letých minim. Vzestup akcií a cen ropy pak podpořil kurz amerického dolaru.

Index Dow vzrostl o 1,41 % na 16 379,05 bodu, S&P 500 přidal 1,67 % na 1 921,84 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,97 % na 4 615 bodů. Index volatility VIX klesl o 5,04 % na 23,95 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal na 2,093 %.

Všech deset hlavních sektorů S&P 500 ve čtvrtek skončilo v plusu. Nejvíce, přes čtyři procenta, vzrostl energetický sektor, který podpořily vyšší ceny ropy. Přes dvě procenta stouply sektory základních materiálů a zdravotní péče a technologické odvětví.

Americké akcie (14. ledna 2016)
Americké akcie (14. ledna 2016)Zdroj: Google

Akcie JPMorgan Chase (+1,5 %) přidaly procento a půl poté, co největší americká banka zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku bance vzrostl čistý zisk meziročně o 10 % na 5,4 miliardy USD. V celém loňském roce se pak její zisk vyšplhal na rekordních 24,4 miliardy dolarů. "Rok 2015 byl pro podnik dalším rekordním rokem," uvedl předseda představenstva a generální ředitel banky Jamie Dimon. Upozornil rovněž na silný růst objemu úvěrů i jejich kvality.

Výrazně ve čtvrtek zdražily akcie těžařů, které podpořil růst cen ropy. Cenné papíry Williams Cos. (+34,39 %) přidaly více než 34 % a akcie Freeport-McMoRan (+12,3 %) zdražily o více než dvanáct procent.

Více než 14 % naopak odepsaly akcie výrobce minikamer GoPro (-14,58 %) poté, co společnost ve středu večer uvedla, že se kvůli slabým tržbám za poslední loňské čtvrtletí chystá propouštět. Zrušit chce zhruba 7 % z celkového počtu pracovních míst. Za posledních 12 měsíců cena akcií GoPro spadla již o 79 %. V poslední době musela firma mimo jiné zlevňovat své výrobky, aby tím podpořila jejich odbyt na trhu. GoPro čeká, že za čtvrté čtvrtletí 2015 vykáže tržby 435 milionů dolarů, trh čeká 512 milionů dolarů. Za celý rok 2015 pak GoPro čeká tržby 1,6 miliardy dolarů, trh 1,69 miliardy dolarů.

V indexu Dow ve čtvrtek zdražilo 28 z 30 titulů. Nejvíce stouply díky vyšším cenám ropy akcie energetické firmy Chevron (+5,09 %) a ropného podniku ExxonMobil (+4,59 %). Dařilo se i akciím průmyslového konglomerátu General Electric (+2,9 %) či softwarové společnosti Microsoft (+2,85 %). V červených číslech skončily cenné papíry maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-1,47 %) a výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,46 %).

Po konci obchodování zveřejnil výrobce počítačových čipů Intel (v řádném obchodování +2,6 %) kvartální hospodářské výsledky. Společnost oznámila, že v uplynulém čtvrtletí dosáhla stejně jako o rok dříve zisku na akcii 0,74 USD. Tržby se firmě meziročně zvýšily na 14,9 miliardy dolarů ze 14,7 miliardy dolarů. Akcie Intelu na výsledky v after-marketu reagovaly asi 5% zlevňováním.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americká televize Al Jazeera America, která patří arabskému provozovateli televizního zpravodajství Al Jazeera Media Network, po necelých třech letech končí. Společnost oznámila, že kvůli ekonomickým problémům na americkém mediálním trhu ukončí své operace 30. dubna.
  • Farmaceutická společnost Pfizer uvažuje o prodeji své divize na výrobu infuzních pump Maker Hospira, jejíž cena je odhadována na dvě miliardy amerických dolarů. Mluvčí společnosti Pfizer to však odmítl komentovat. Uvedla to agentura Reuters.
  • General Electric se kvůli daním stěhuje do Bostonu. Společnost v současné době sídlí ve městě Fairfield ve státě Connecticut. Podle zástupců firmy však stát Connecticut není pro firmu přátelský z hlediska výše daní, které navíc zvažuje ještě zvýšit. "To je skutečně odrazující," uvedla v tiskové zprávě General Electric.
  • Obchodování s akciemi italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na milánské burze bylo ve čtvrtek pozastaveno poté, co se jejich cena propadla o osm procent. Za poklesem stála zpráva serveru Automotive News, podle které firma čelí žalobě kvůli nadhodnocování údajů o prodeji ve Spojených státech
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 9. ledna stoupl na 284 tisíc z 277 tisíc v předchozím týdnu. Čekalo se 275 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 2. ledna vzrostl na 2,263 milionu z 2,234 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,23 milionu), čekalo se 2,215 milionu.
  • Největší prodejce spotřební elektroniky na světě, společnost Best Buy, oznámila, že očekává pokles tržeb za čtvrté čtvrtletí loňského roku o 1,5 %. Důvodem je slabší poptávka po mobilních telefonech, skenerech a tiskárnách.
  • Index dovozních cen ve Spojených státech v prosinci klesl meziročně o 8,2 % (listopad: -9,4 %) a meziměsíčně se snížil o 1,2 % (odhad: -1,4 %, listopad: -0,4 %). Index vývozních cen meziročně klesl o 6,5 % (listopad: -6,3 %) a meziměsíčně se snížil o 1,1 % (odhad: -0,5 %, listopad: -0,6 %).
  • Pokračující pokles cen ropy může americkou inflaci na nízkých úrovních držet déle, než se dosud předpokládalo. Uvedl to ve čtvrtek prezident Fedu v St. Louis James Bullard. Fed meziroční tempo inflace cíluje na 2 % a v prosinci po zvýšení základní úrokové sazby na 0,25-0,5 % zopakoval, že dosažení dvouprocentní úrovně čeká ve střednědobém horizontu.
  • Od roku 2014 byly odloženy nebo zrušeny ropné a plynárenské projekty v hodnotě necelých deseti bilionů korun. Což se týká i projektů za v přepočtu více než tři biliony korun, které měly být realizovány v rozmezí let 2016 až 2020. Uvedla to konzultační společnosti Wood Mackenzie.
  • Již na začátku ledna byly SHORT pozice institucionálních traderů v ropných futures na mnohaletých maximech. Takovéto situace v minulosti naznačovaly blížící se tržní dno. Přichází snad čas začít ropu nakupovat?

Výsledková sezóna:

 

Shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

  Všechno, co potřebujete vědět o medvědím trhu Všechno, co potřebujete vědět o medvědím trhu

S&P 500 je posledních 8 měsíců v sestupném trendu. Akcie se drží daleko pod maximy z května 2015, aktuálně podruhé za půl roku probíhá korekce, tedy pokles o 10 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688