Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.01.2016 23:55:58

13. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech ve středu neudržely počáteční mírný růst, spadly pod nulu a po celý zbytek dne ztráty výrazně prohlubovaly. Index S&P 500 poprvé od září uzavřel pod hladinou 1 900 bodů, navíc všechny tři hlavní indexy vstoupily do pásma korekce, což znamená, že jsou již více než deset procent pod svými ročními maximy.

Dow odepsal 2,21 % na 16 151,41 bodu, S&P 500 klesl o 2,5 % na 1 890,28 bodu a Nasdaq Composite spadl o 3,41 % na 4 526,06 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 12,24 % na 25,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelé čtyři bazické body na 2,066 %.

V červených číslech skončilo ve středu všech deset hlavních sektorů, nejvíce klesly sektor cyklického spotřebního zboží, technologické odvětví a sektor finančních služeb. Relativně nejlépe si vedlo odvětví veřejných služeb, které sestoupilo jen asi o 0,4 %.

"Stále čekáme, jak dopadnou (firemní) výsledky a zda se ceny ropy budou pohybovat nadále dolů, nebo se stabilizují," uvedl podle agentury AP Ed Keon, správce portfolia ve společnosti QMA.

"Podle mého názoru se všichni tak moc obávají výsledkové sezóny, že nyní akcie předprodávají," dodal JJ Kinahan, hlavní stratég ve společnosti TD Ameritrade.

"Na trhu jednoduše chybí nákupní objednávky, což je podstatný problém," poznamenal dále Jeremy Klein, hlavní tržní stratég ve společnosti FBN Securities. "Je potřeba, aby na trh přišli investoři ochotní nakupovat. Výsledková sezóna by k tomu mohla být dobrou příležitostí," dodal.

Americké akcie (13. ledna 2016)
Americké akcie (13. ledna 2016)Zdroj: Google

Šéf Fedu v Bostonu Eric Rosengren ve středu varoval, že očekávání trhu, že centrální banka USA v letošním roce zvýší základní úrokovou sazbu ve čtyřech krocích souhrnně o jeden procentní bod, nemusí být naplněno. Rosengren uvedl, že růst americké ekonomiky může zpomalit, což by představovalo zásadní překážku růstu sazeb očekávaným tempem. Měnový výbor Fedu, který o nastavení úrokových sazeb v USA rozhoduje, na svém prosincovém zasedání ponechal výhled sazby pro rok 2016 na 1,375 %. Podle Rosengrena existuje riziko, že se do tempa růstu americké ekonomiky promítnou turbulence na čínských akciových trzích, pokračující zlevňování ropy a další faktory. Významně podle něj neporoste letos ani inflace.

Rosengren dále uvedl, že americká ekonomika se nachází v jiné fázi hospodářského cyklu než eurozóna nebo Japonsko, což situaci ještě více znepřehledňuje a ztěžuje. Pokud úrokové sazby v USA dále porostou, bude se podle Rosengrena v důsledku divergentního vývoje sazeb v USA a zbytku světa mimo jiné zvyšovat volatilita na měnových trzích.

Rosenberg je již druhým představitelem Fedu, který tento týden vyjádřil pochybnosti ohledně dalšího růstu amerických sazeb. V pondělí šéf atlantského Fedu Dennis Lockhart uvedl, že z americké ekonomiky v dohledné době pravděpodobně nepřijde dost průkazných dat, která by centrální bance při rozhodování o sazbách pomohla. Minimálně do dubnového zasedání Fedu by proto podle něj měla základní úroková sazba zůstat v současném rozpětí 0,25-0,5 %.

Akcie železničního dopravce CSX (-5,7 %) ve středu výrazně zlevnily poté, co společnost v úterý pozdě večer zveřejnila výsledky, které investory zklamaly na úrovni tržeb. Firma oznámila, že v uplynulém čtvrtletí hospodařila se ziskem 466 milionů dolarů neboli 0,48 USD na akcii při tržbách 2,78 miliardy dolarů. Tržby se firmě meziročně snížily o 13 %, zisk na akcii loni ve stejném období činil 0,49 USD. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru zisk na akcii 0,46 USD a tržby 2,9 miliardy dolarů.

Poblíž nuly seanci zakončily cenné papíry společnosti Yum! Brands (-0,12 %), provozovatele sítí rychlého občerstvení KFC, Taco Bell a Pizza Hut. Firma rovněž již v úterý večer oznámila, že jí v prosinci v Číně tržby v provozovnách KFC stouply meziročně o pět procent. V provozovnách Pizza Hut tržby naopak o 11 % klesly, výsledek KFC ale tento pokles díky objemu překonal. Celkově se firmě tržby v Číně v prosinci zvýšily meziročně o procento. Yum! Brands v říjnu uvedla, že plánuje vyčlenit své čínské aktivity do samostatné společnosti. Nová firma Yum! China bude mít výhradní práva na provozování KFC, Pizza Hut a Taco Bell a bude vedena Mickym Pantem, který byl šéfem čínské divize jmenován loni v srpnu. Proces vyčlenění Yum! China by měl být dokončen letos.

Zhruba dvě procenta přidaly akcie zdravotní pojišťovny MetLife (+2,19 %), která taktéž v úterý večer oznámila, že připravuje vyčlenění svých amerických retailových aktivit do samostatné firmy. Nová společnost bude disponovat aktivy v hodnotě zhruba 240 miliard dolarů.

Přibližně dvě procenta pak odepsaly akcie softwarové společnosti Microsoft (-2,16 %), která ukončila podporu kritizovaného operačního systému Windows 8 v podobě bezpečnostních aktualizací. Odstřižení Windows 8 se nicméně dotkne jen malého množství uživatelů, na systému aktuálně běží pouze asi 3 % počítačů. Aktualizovaná verze systému Windows 8.1, které se konec podpory netýká, je nainstalována zhruba na 10 % počítačů v celém světě. Nejrozšířenějším operačním systémem Microsoftu jsou Windows 7 s tržním podílem téměř 56 %. Podíl Windows 10, na něž by Microsoft rád přesměroval všechny uživatele systému Windows, činí aktuálně asi deset procent.

Výrazně zlevnily akcie internetové videopůjčovny Netflix (-8,59 %), internetového obchodu Amazon.com (-5,84 %) a sociálních sítí Facebook (-3,95 %) a Twitter (-4,79 %).

V indexu Dow zlevnilo 29 z 30 titulů, nejvíce se propadla cena akcií maloobchodního řetězce pro kutily Home Depot (-4,78 %), investiční banky Goldman Sachs (-4,06 %) a chemické firmy DuPont (-3,09 %). Nad nulou se udržely pouze akcie ropné společnosti ExxonMobil (+0,6 %).

Po konci středeční seance oznámil výrobce minikamer GoPro (v řádném obchodování +0,07 %), že se kvůli slabým tržbám za poslední loňské čtvrtletí chystá propouštět. Zrušit chce zhruba 7 % z celkového počtu pracovních míst. Za posledních 12 měsíců cena akcií GoPro spadla již o 71 %. Ve středečním after-marketu akcie zlevňovaly o 23 %. V poslední době musela firma mimo jiné zlevňovat své výrobky, aby tím podpořila jejich odbyt na trhu. GoPro čeká, že za čtvrté čtvrtletí 2015 vykáže tržby 435 milionů dolarů, trh čeká 512 milionů dolarů. Za celý rok 2015 pak GoPro čeká tržby 1,6 miliardy dolarů, trh 1,69 miliardy dolarů.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Současné poklesy jsou v něčem horší než ty srpnovéSoučasné poklesy jsou v něčem horší než ty srpnové

Analytici upozorňují, že americké akcie za sebou mají nejhorší začátek roku v historii. Index Dow v uplynulém týdnu ztratil přes šest procent, S&P 500 bezmála šest procent a Nasdaq spadl o více než sedm procent. Docela děsivé. A to jste ještě neviděli následující tři grafy. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688