Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  13.01.2016 21:56:48

Rok 2015 byl ve znamení nových úvěrů

Meziroční nárůst nových úvěrů ze stavebního spoření o více než 11 %. S takovým výsledkem uzavřela Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) rok 2015. V porovnání s předchozím rokem došlo k nárůstu úvěrů i v jejich celkovém objemu.

Podle výsledků Raiffeisen stavební spořitelny za rok 2015 to vypadá, že loňský rok byl pro Čechy ve znamení investic do bydlení. Počet nově poskytnutých úvěrů se totiž v porovnání s rokem 2014 zvýšil o 11,6 %., tj. nárůst o zhruba 1,4 tisíc nových úvěrů. Jedná se tak o druhý nejlepší úvěrový výsledek RSTS za posledních pět let.

Nejen že se zvýšil počet nově poskytnutých úvěrů, lidé si ale také v celku půjčili vyšší částku. Objem úvěrů na bydlení se meziročně zvýšil o 15,4 %. „Příznivá situace na trhu nemovitostí a extrémně nízké úrokové sazby na finančním trhu motivovaly i řadu lidí, kteří rekonstrukci nebo nákup nového bytu či domu dosud odkládali. Díky tomu jsme v uplynulém roce poskytli úvěry v objemu téměř 9 miliard korun,“ říká Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Jen v prosinci 2015 si lidé ze stavebního spoření půjčili přes 800 milionů korun. Vysoký nárůst objemu nových úvěrů lze pozorovat již od června loňského roku. Tento trend vyvrcholil v říjnu, kdy meziroční nárůst dosáhl 82,7 % oproti říjnu 2014 - v tomto měsíci stavební spořitelna lidem poskytla o více než 460 milionů korun více než ve stejném období předchozího roku. Šlo zároveň o nejlepší měsíční úvěrový výsledek RSTS od května roku 2010.

Přestože v oblasti nových úvěrů se dařilo, celkový počet nově uzavřených smluv
o stavebním spoření poklesl oproti předchozímu roku zhruba o 20 %. Prosinec však tradičně znamenal zvýšení počtu nových smluv, oproti listopadu téměř o 1300 (celkem 6225). „Loňský rok byl spíše ve znamení investic než samotného spoření. Přesto považuji téměř 100 tisíc nových smluv za velmi dobrý výsledek. Stavební spoření má u Čechů nadále velmi silnou pozici a patří mezi základní finanční produkty prakticky každého rodinného portfolia,“ dodává Jan Jeníček.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688