Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  13.01.2016 09:52:38

Ropa našla podporu před úrovní 30 USD i přes špatné fundamentální ukazatele

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Od chvíle, kdy jednání OPEC 4. prosince skončilo zmatkem, ztratila ropa téměř třetinu své hodnoty. Rostoucí výprodej z minulého týdne přiblížil ceny těsně k úrovni, kdy začne docházet k bankrotůmenergetickém sektoru, nesplácení nekvalitních dluhopisů a případně ke snižování produkce.

USA, které jsou nejen čistým dovozcem ropy, ale také domovem obrovského a nyní problematického energetického sektoru, vidíme, jak členové Kongresu volají po opatřeních, která by zastavila propad nebo podpořila odvětví, ve kterém jde nyní o přežití jen těch nejsilnějších.

Nigerie požádala o krizové zasedání vzhledem k nadále klesajícím cenám. Tento krok však odmítly Spojené arabské emiráty, které prohlásily, že strategie OPEC funguje a začíná se vyplácet.

Sankce proti Íránu by mohly být během několika týdnů zrušeny, čímž by se uvolnilo až 500 000 nechtěných barelů. Současně se očekává, že hlavním ropným přístavem v irácké Basře projde příští měsíc maximální množství za poslední 4 měsíce. Předpokládá se, že americké zásoby vzrostly minulý týden o 2 miliony barelů, protože sezónní pokles aktivity rafinerií doplnil do skladů další barely.

 Prodloužení výprodeje WTI ropy od listopadu do prosince by mohlo vést k poklesu ceny směrem k 29 USD, avšak podpora na 30 dolarech prozatím zřejmě pokles zastavila.

han1

Zdroj: SaxoTraderGO

V minulých dnech se ke Goldman Sachs připojily i další společnosti, které zdůrazňují riziko prodloužení poklesu směrem ke 20 dolarům. Produkce je v tomto okamžiku příliš vysoká a přidáme-li další obavy z vyhlídek poptávky ze strany Číny, čelíme tak množství negativních fundamentálních ukazatelů.

Zatímco ropa při ceně 20 USD/barel představuje jasné riziko, není jisté, že se tam cena skutečně nedostane. Nezapomínejte, že tento poslední pokles byl způsoben z větší části tím, že se řada ostatních přidala do negativistického tábora.

Trh s opcemi tuto nervozitu jasně odráží možnou zvýšenou volatilitou. Rozšiřování mezery směrem k historické nestabilitě zdůrazňuje současný požadavek na ochranu, ale také to ukazuje proměnlivý trh, kde i malý náznak stabilizace může spustit obrovský obrat volatility.

han2

Opatrnost producentů ropy a spekulantů na prodej krátkých pozic zvyšuje volatilitu, a to i na put(prodejních) opcích, kde volatilita vyskočila o více než 16 %.

han3

Open interest u dvou nejpopulárnějších put opcí poskočil.

han4

Osm z deseti nejvíce obchodovaných opčních striků v minulém týdnu byly put opce. Byl mezi nimi i brzy končící 30 Put na CLG6, který má v tuto chvíli open interest 18 450 lotů.

han5

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médiích po celém světě.

 Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688