Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.01.2016 11:14:43

Komentáře k inflaci - nelze se vymlouvat jen na ropu


Otázka dnešního rána byla: inflace nebo deflace? Nakonec je to přeci jen inflace, i když minimální. Ceny v prosinci vzrostly o jednu desetinu procenta, a zůstaly tak na tenké hraně toho, kdy ještě vůbec rostou. Je to druhý měsíc po sobě, kdy se pohybujeme po hraně růstu a stagnace cen. Letošní rok byl velmi rozporuplný. Rok začínal s téměř nulovou inflací, které v průběhu roku rostla. S podzimem a zimu začala opět zpomalovat, až ke konci roku došla téměř k nule.

Tentokrát ale vinu nelze svalovat jen na pohonné hmoty, které dlouhodobě tlačily inflaci směrem do záporu. I když meziročně zlevnily o 15 %, tak se k jejich poklesu přidala ještě jedna oblast. Tou byly potraviny, kde ceny poklesly o 2,6 %. Pokles cen potravin je pro celkovou inflaci zásadní, jelikož tvoří klíčovou část spotřebitelského koše. Mezi potraviny, které zlevnily, patří například máslo, jogurty, oleje, nealkoholické nápoje.  Dobrá zpráva je, že efekt silně klesajících cen pohonných hmot by měl pomalu vyprchávat. Bude to už rok, co ceny ropy na světových trzích začaly rychle klesat a proto příspěvek dopravyinflaci přestane být tak silně negativní. To je jedna z mála nadějí pro inflaci v Česku.

V součtu potraviny a doprava přispívaly osmi desetinami procentního bodu k poklesu cen. Naproti tomu stály alkoholické nápoje a tabák, které zdražovaly. Nebo oblast bydlení, kde se ceny zvedly sice jen o jedno procento, ale příspěvekinflaci byl ve výši 0,3 p.b. Zdražovaly hlavně ceny vodného a stočného a také samotné nájemné. Naopak elektřina mírně zlevnila.

Michal Kozub
Analytik Home Credit
Home Credit a.s.

            
Inflace ukončila loňský rok na stejné hodnotě, na jaké ho začala. Její postupné zrychlování do června následované opačným trendem v druhé polovině roku pak znamenaly průměrnou loňskou inflaci na 0,3%, což byla nejnižší úroveň od roku 2003. Ceny v meziměsíčním srovnání tlačily dolů především potraviny, což je pro prosinec poměrně neobvyklý jev, a také pohonné hmoty. Cenový růst naopak zaznamenaly pouze čtyři skupiny spotřebního koše z celkových dvanácti. Trvající pokles cen ropy na světových trzích nás vede k přehodnocení výhledu inflace pro nejbližší měsíce směrem dolů. Pohonné hmoty ještě zlevní a do jisté míry budou vyvažovat tlak na růst inflace, který bude souviset s vlivem báze loňského roku. Inflace v lednu i tak zřejmě o několik desetinek procenta poskočí vzhůru zejména s tím, jak z meziročního indexu zmizí zrušení některých regulačních poplatků ve zdravotnictví na začátku loňského roku. Naopak vliv změn cen energií by neměl být v meziroční lednové inflaci markantní. Do poloviny letošního roku by se inflace měla udržet pod jedním procentem.  

Vnímaná inflace zůstává na rozdíl od celkové záporná a její pokles se navíc v prosinci prohloubil na nejvyšší hodnotu minimálně od roku 2005. Za toto období byl v prosinci zároveň rekordní předstih inflace celkové před vnímanou. Vnímanou inflaci v posledním měsíci roku tlačil dolů zejména prohlubující se pokles cen potravin a nižší růst cen v oblasti osobní péče, které převážily nad zmírňujícím se poklesem cen pohonných hmot.

 

Patrik Rožumberský
Ekonom
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

        
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688