TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.01.2016 10:06:48

Bude válka! Bojí se už každý druhý Čech. PRŮZKUM


Prosincový výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odhalil, co Češi vnímají jako největší hrozbu. S přehledem se na prvním místě umístil terorismus, který pro 81 % Čechů představuje vážnou hrozbu. Na druhém místě se umístil mezinárodní organizovaný zločin, jen těsně před uprchlíky a radikálními náboženskými hnutími.

Až polovina respondentů se domnívá, že Česku reálně hrozí nebezpečí válečného konfliktu. Světové ekonomické krize, které se před třemi lety obávaly dvě třetiny respondentů, se bojí už jen třetina z těch, kteří CVVM odpovídali.

Obavy z možného válečného konfliktu se meziročně prudce zvýšily. Zatímco letos se války bojí 50 % obyvatel, vloni to bylo jen 29 %, předloni dokonce jen 18 %! Naopak v roce 2013 si 36 % dotázaných myslelo, že hrozba války je nulová. Dnes si o myslí jen necelá desetina dotázaných.

Kupodivu respondenti nemají velkou obavu z cizinců žijících v České republice. Jen 28 % dotázaných je označilo za velkou hrozbu, 52 % pak cizince považuje za malou hrozbu. Pro 16 % respondentů pak cizinci v Česku nejsou vůbec žádnou hrozbou.

Meziročně se výrazně snížilo vnímání Ukrajiny coby státu, který pro bezpečnost České republiky představuje hrozbu. A to z 16 % na 3 %, což je výsledek, jakého Ukrajina dosahovala dlouhodobě před válkou s proruskými separatisty. Na "předválečný" stav klesl také počet těch, kteří mají obavy z Ruska. V prosinci 2015 označilo Rusko za hrozbu pro bezpečnost České republiky 17 % dotázaných, na konci roku 2013 to bylo 28 % respondentů.

Na čelních příčkách vystřídaly Rusko a Ukrajinu jiné státy. Za vůbec největší hrozbu pro bezpečnost ČR považují dotázaní Islámský stát, kterého se bojí 35 % dotázaných. Před rokem to přitom byly jen 4 %. Na druhé místo se posunula Sýrie, označená za hrozbu pětinou respondentů.   

Přestože obavy z hrozeb celkově stouply, svou budoucnost vnímají lidé pozitivně. Dvě třetiny věří, že jejich budoucnost a budoucnost jejich blízkých je dobrá. Polovina věří, že dobré vyhlídky má i Česká republika. Naopak stoupají obavy o budoucnost lidstva a také Evropy, kterou do výzkumu zařadilo CVVM vůbec poprvé. Až 67 % dotázaných se obává, že Evropu nečeká nic dobrého.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688