Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  08.01.2016 16:06:39

V USA v prosinci vzniklo téměř 300 tisíc nových pracovních míst

Americká ekonomika v prosinci vytvořila výrazně více pracovních míst, než se čekalo. Odhady hovořily o 200 tisících míst, vzniklo jich však 292 tisíc. Míra nezaměstnanosti v prosinci zůstala na 7,5letém minimu 5 %, jak se čekalo. Statistika tak potvrzuje očekávání, že by Fed měl v letošním roce pokračovat v opatrném zvyšování úrokových sazeb.

V listopadu ekonomika USA vytvořila 252 tisíc pracovních míst, původní údaj 211 tisíc tak byl revidován výrazně výše nad odhad 200 tisíc míst. Více než 200 tisíc míst bylo v USA v prosinci vytvořeno již třetí měsíc v řadě poté, co naopak v srpnu a září tvorba míst zklamala, když vzniklo jen 153 tisíc, respektive 145 tisíc pozic. V říjnu v USA vzniklo dokonce 307 tisíc nových pracovních míst. Za poslední čtvrtletí americká ekonomika vytvořila každý měsíc v průměru 284 tisíc nových míst.

Nová místa vznikala v prosinci napříč celou ekonomikou, k úbytku pracovních míst ale opět došlo v sektoru těžby, kde zaniklo osm tisíc míst. Jde již o dvanáctý měsíční úbytek pracovních míst v řadě. V celém roce 2015 v tomto sektoru zaniklo 131 tisíc pozic.

Přírůstky a úbytky pracovních míst v USA v sektoru těžby
Přírůstky a úbytky pracovních míst v USA v sektoru těžbyZdroj: bls.gov

Torsten Slok, ekonom z Deutsche Bank, upozorňuje na graf, který ukazuje, kolik míst vzniklo nebo naopak zaniklo od léta 2014 v sektoru služeb, výrobním odvětví a sektoru těžby a dobývání. Právě v létě roku 2014 začaly padat ceny ropy, které stahují hospodaření těžařů a nutí je propouštět.

Přírůstky a úbytky pracovních míst v USA od léta 2014
Přírůstky a úbytky pracovních míst v USA od léta 2014Zdroj: Deutsche Bank

Míra participace, která zachycuje podíl lidí starších 16 let, kteří buď pracují, nebo alespoň zaměstnání hledají, stoupla v prosinci o desetinu procentního bodu na 62,6 %.

Takzvaná U6, tedy míra nezaměstnanosti, která bere v úvahu i lidi, kteří již hledání práce zcela vzdali, a ty, kteří jsou nedobrovolně zaměstnáni jen na částečný úvazek, zůstala na 9,9 %, v listopadu se zvýšila o desetinu procentního bodu z 9,8 %.

Jedinou skvrnou na jinak velmi slušné statistice je vývoj mezd. Průměrná hodinová mzda se v prosinci v meziměsíčním srovnání nezměnila, v listopadu se zvýšila proti říjnu o 0,2 %. Růst o 0,2 % se čekal i pro prosinec. Meziročně průměrná hodinová mzda v prosinci stoupla o 2,5 % po 2,3% nárůstu v listopadu. Čekal se meziroční růst o 2,7 %.

Za celý rok 2015 ve Spojených státech vzniklo 2,558 milionu nových míst, nejméně (94 tisíc) v březnu, nejvíce (312 tisíc) naopak v říjnu. Míra nezaměstnanosti spadla od ledna z 5,7 %. Prosincový výsledek byl druhý nejsilnější za uplynulých 12 měsíců.

Pokračování zprávy najdete na Investičním webu.

Fed se chystá na hladké přistání, ale neumí zacházet s kniplemFed se chystá na hladké přistání, ale neumí zacházet s kniplem

Prosincové zvýšení základní úrokové sazby Fedu, první po více než devíti letech, trh přijal veskrze pozitivně. Investory mimo jiné potěšilo, že bude centrální banka USA v dalším zvyšování sazeb velice opatrná. Ne všichni jsou ale s kroky a plány Fedu spokojeni.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688