Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.01.2016 13:58:07

Čína uzavřela týden růstem. Soros přesto varuje před rokem 2008


Čínské akcie na závěr prvního týdne letošního roku posílily. Přesto svět zažil nejhorší novoroční týden od roku 2000. Soros varuje před krizí.

Na závěr prvního obchodního týdne roku 2016 čínské akcie posílily o 2 %. Podle agentury Bloomberg za tím ovšem opět stojí intervence vlády. Státem vlastněné fondy prý dostaly příkaz k akciovým nákupům. Cena ropy se odrazila od 12letého dna a přidává něco přes jedno procento. Státní dluhopisy a japonský jen však zaznamenaly první letošní ztráty. Evropské akcie po ránu mírně oživují. Frankfurt a Londýn rostou přibližně o 8 desetin procenta.

Během včerejšího dne globální akciové trhy pod vlivem čínských finančních propadly na tříměsíční minimum. Investoři mají obavy, zda je čínská vláda a centrální banka schopna zvládnout uřídit druhou největší ekonomiku světa. Poté, co se dnes trhy v Číně zklidnily, zaměřila se pozornost investorů na Spojené státy. Dnes mají být zveřejněna dataamerického trhu práce. Ta mohou napovědět, zda a kdy americký Fed přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Krize nebo jen prodejní panika?

Je úvodní týden nového roku signálem další krize, podobné té z roku 2008? Miliardář George Soros podle portálu Marketwatch.com věří, že ano. Podle něj globální finanční trhy v současné době „čelí krizi a investoři musí být velmi opatrní.“

Čína horečně hledá nový růstový model a její oslabující měna přenáší problémy to zbytku světa,“ tvrdí Soros. Čínská ekonomika se v posledních několika měsících nachází uprostřed neklidu, a to přinejmenším od srpna, kdy se její finanční trhy propadly a poté byly několik dní zmítáni volatilitou. Aktuální dění tak loňský srpen velmi připomíná.

George Soros vidí paralelu mezi současnými problémy na finančních trzích a vypuknutím finanční krize v roce 2008, která měla živnou půdu v nárůstu rizikových obchodů na hypotečních trzích. Rozdíl oproti současnosti je však především v tom, že dnešní vývoj ve Spojených státech je diametrálně odlišný, a to hned ve dvou rovinách.

Americká ekonomika byla v roce 2008 poměrně křehká, zatímco dnes stojí na daleko pevnějších základech. Druhý rozdíl pak spočívá v měnové politice oproti zbytku světa. Fed se již snaží monetární politiku dostat do normálních kolejí, a zatím se zdá, že první zvýšení sazeb po 9 letech nepůsobí žádné újmy na hospodářské konjunktuře, zatímco zbytek světa ještě stále kvantitativně uvolňuje (zejména eurozóna a Velká Británie). Podle Sorose leží současné problémy především v Číně.

S tím však nesouhlasí Jeff Saut, šéf investičních stratégů společnosti Raymond James. Podle něj se jen finanční trhy dostaly pod kontrolu výprodejní paniky, která může trvat zhruba měsíc. „Vypadá to, že se naše trhy dostaly do výprodejní paniky. Takové obyčejně trvají 17 až 25 obchodních seancí. Nyní jich za sebou máme pouze pět,“ řekl Saut portálu Marketwatch.com.

„Z dlouhodobého hlediska stále patřím do tábora ´býků´, a to přinejmenším do doby, než Dow Jones spadne pod úrovně z loňského srpna,“ dodal Saut. K srpnovým hodnotám má však index DJIA ještě hodně daleko, téměř 2 tisíce bodů. Spojené státy vyřešily mnoho dlouhodobých problémů. Banky jsou méně zadlužené, rozpočtový deficit je pod kontrolou, bilance jsou zdravé a silné,“ uzavírá Saut.

Ve svém optimismu však není Saut sám. „Sice za americkou ekonomiku nedám hlavu na špalek, ale jsem přesvědčen, že je na správné cestě,“ tvrdí Boll Doll, hlavní investiční stratég ve společnosti Nuveen Asset Management.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688