Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  07.01.2016 16:12:39

Firemní dluhopisy nečeká moc dobrý rok

Simon Fasdal, vedoucí obchodování s dluhopisySaxo Bank

Saxo Bank varuje, že pokud bude Fed zvyšovat úrokové sazby příliš agresivně, může nastat situace připomínající úvěrovou krizi, která způsobí kolaps celosvětového trhu s dluhopisy.

Investoři by měli dávat pozor na známky blížícího se nebezpečí. Riziko globálního kolapsu firemních dluhopisů sice není vysoké, ale přesto tu je.

Tempo zvyšování sazeb ze strany Fedu bude hrát klíčovou roli. Guvernérka Yellenová postaví svou politiku na ekonomických údajích a tento laissez-faire přístup bude pro investory obtížnější interpretovat. Pokud bude zvyšování sazeb agresivnější, než se očekávalo, mohlo by dojít k velkému výprodeji firemních dluhopisů, protože investoři budou požadovat vyšší výnosy.

Další neblahou předzvěstí je likvidita na trzích s dluhopisy, která je nyní nebezpečně nízká. Mohla by se opakovat situace z roku 2008, kdy úvěrové trhy zkolabovaly těsně před finanční krizí.

Likvidita je na nejnižší úrovni za velmi dlouhé období. Je to způsobeno hlavně přísnějšími regulačními opatřeními pro banky a finanční instituce. Mnoho hráčů omezilo své obchodování s dluhopisy. Jedním z příkladů je banka Credit Suisse, která se stáhla z pozice hlavního obchodníka s evropskými státními dluhopisy.

Kvůli tomu, že finanční instituce omezují své rozvahy a obchodování s dluhopisy, ztrácíme jakýsi záchranný airbag. Pokud dojde v důsledku zvyšování sazeb k chaosu, ceny spadnou více než jindy, protože na trhu prostě nebudou kupující.

Nelikvidita zůstává nadále tématem pro trhy s dluhopisy, které v posledních letech významně narostly. Americký trh s dluhopisy patří mezi největší na světě a od roku 2014 do poloviny roku 2015 vzrostl na objemu z 24 bilionů na 39,5 bilionů USD.

Extrémně levné úrokové sazby vedly k obrovskému nárůstu ve vydávání firemních dluhopisů. Na straně kupujících stojí zejména hedgeové a podílové fondy, díky nimž je vlastnictví dluhopisů daleko koncentrovanější než dřív. Dalo by se dokonce říct, že současný trh je příliš symetrický a možná právě proto poněkud zranitelný a křehký.

Investorům doporučujeme opatrnost při obchodování s ETF i dalšími finančními produkty, zejména pokud jsou základní aktiva spojována s výnosnými dluhopisy. Zmatek na trhu by mohl vést k uzavření dalších fondů, jako jsme toho nedávno byli svědky u Third Avenue Management.

 

O autorovi

Simon Fasdal je vedoucí obchodování s dluhopisySaxo Bank. Má za sebou 17 let zkušeností z finančních trhů a investičního obchodování, kdy vedl řadu týmů obchodujících s dluhopisy v několika skandinávských bankách. Během své kariéry se zabýval dluhopisovými, měnovými a finančními trhy, swapy, rozvojem obchodování a řízení aktiv i proprietary tradingem. Simon Fasdal k trhu přistupuje s globálním nadhledem, analyzuje rizika a příležitosti. V kontrastu k teoretickému pohledu ve svém přístupu kombinuje mnohaleté praktické zkušenosti ve všech typech a podmínkách tržního prostředí.

 

 

 

 

Saxo Bank

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2018Firemní dluhopisy v roce 2019: Zázraky čekat nelze Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.04.2018Trh s firemními dluhopisy na cestě z pravěku? Patria (Patria Finance)
26.03.2018Od ČNB tento týden moc akce nečekejte Jan Berka (Roklen24)
13.03.2018Trhy odrážely jiné faktory než dobré firemní fundamenty Patrik Hudec (Generali Investments)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688