Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.01.2016 13:33:57

Svaz průmyslu a dopravy: K plnění cílů EU je třeba podporovat i velké firmy


Svaz průmyslu a dopravy rezolutně odmítá, že při snaze o úpravu čerpání podmínek eurofondů průmyslovými podniky psorazoval úzké zájmy Agrofertu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) již od počátku přípravy nových Pravidel veřejné podpory EU i nového programovacího období Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) prosazoval hodnocení projektů dle jejich kvality bez ohledu na velikost firmy, jež se o dotace z ESIF uchází. V této věci se dlouhodobě vedla intenzivní jednání, která vycházela i ze skutečnosti, že podíl velkých firem na tvorbě HDP je v ČR významné vyšší, než je v EU obvyklé.

„Jednoznačně dlouhodobě podporujeme malé a střední podniky, nicméně pro naplňování cílů EU by měly být motivovány zároveň i velké podniky, na něž jsou ty malé a střední napojeny. Pro velké podniky v oblasti veřejné podpory už existuje řada omezení, například co se týká intenzity podpory či podporovaných oblastí v rámci strukturálních fondů,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. „Pokud EU chce skutečně podporovat dosažení deklarovaných strategií a reálně naplňovat cíle průmyslové politiky, je potřeba se o navýšení hranice 20 procent alokace v rámci OP PIK věcně bavit,“ prohlásil Jaroslav Hanák.

O zmíněné tématice SP ČR jednal s příslušnými resorty již zhruba dva roky a pro tato jednání svým partnerům předložil řadu silných argumentů. Jednání se vedla ve shodě se sociálními partnery, kteří argumenty SP ČR podpořili „Věcné debatě k navýšení alokace pro velké podniky se nebráníme, obzvláště tam, kde to pro plnění cílů v jednotlivých osách dává smysl. Pozitivní efekt se pak přenáší i na malé a střední podniky,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Jsem velmi znepokojen, že namísto odborné a věcné diskuse ve prospěch hospodářství České republiky a jeho konkurenceschopnosti musí média věnovat pozornost z našeho pohledu nesmyslnému nařčení jednoho ze zástupců průmyslu z podpory úzkých zájmů jediné firmy,“ dodal Jaroslav Hanák. SP ČR kategoricky odmítá nařčení prezidenta Svazu chemického průmyslu ČR a člena představenstva SP ČR Petra Cingra, že by při snaze o úpravu podmínek čerpání strukturálních fondů průmyslovými podniky prosazoval úzké zájmy firmy Agrofert, jejímž je zaměstnancem.

Několikrát jsme upozorňovali na nutnost zajištění co nejlepšího naplnění cílů a na potřebu zohlednit specifické podmínky v sektorech jako je energetika či výzkum a vývoj. Realita skutečné celkové míry podpory velkých podniků a jejich výsledků v minulém programovacím období hovoří naprosto jasně. Například u úspor energie tvořily velké podniky jen 27 % všech podpořených projektů, avšak generovaly více než 80 % celkové úspory energie. Obdobné to bylo i u projektů na snižování emisí a to vše přesto, že i v předchozím období 2007-2013 byly výzvy pro velké podniky vypisovány až v druhé polovině programovacího období.

Jiří Janda, Svaz průmyslu a dopravy ČR, tisková zpráva


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688