Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.01.2016 09:06:43, aktualizováno 12.01.2016 12:33:50

CETIN dnes definitivně končí: Nejasnosti kolem zdanění zisků z vytěsnění


K 11. lednu vytěsní PPF cca 30 000 menšinových akcionářů CETINu za cenu 172,4 na akcii.
Někteří vytěsnění akcionáři by měli dosažený výnos z transakce zdanit, což ovšem přináší určité komplikace a to především pro akcionáře, kteří získali akcie CETINu díky držení akcií původních O2.

U akcionářů, kteří nakupovali akcie jedné z nástupnických firem původního O2 až po jejich vzniku je situace vcelku jasná a pokud byla celá operace zisková budou ji muset zdanit v souladu s pravidly, tedy 15%.

U výše zmíněné skupiny, která získala akcie CETINu z původních O2 je problém poněkud složitější, protože není zcela zřejmé jak stanovit výchozí nákupní cenu. Bavíme se samozřejmě pouze o případech držení akcií O2 a CETIN kratší 3 let, protože pro delší držení je případný zisk již osvobozen díky vypršení tzv. daňového testu.
Investoři, kteří se pohybují v rámci tříletého daňového testu musí nejdříve stanovit odpovídající pořizovací cenu.

Podle Tomáše Hlaváčka z daňové kanceláře TH Tax je nejprve třeba vypočíst teoretickou hodnotu akcie společnosti CETIN z ceny, kterou investor zaplatil za akcie O2. Tu by měl porovnat s cenou akcií CETIN a O2 při zahájení burzovních obchodů podle poměru, v němž byly u obou společností stanoveny. Hlaváček by přitom vycházel z ceny, kterou určil trh po prvním dni obchodování s akciemi obou oddělených společností. V případě CETIN byla 133,50 koruny, u O2 šlo o 69,20 koruny. Váha akcie CETIN na původní hodnotě akcie O2 by pak byla 65,86 procenta. 

To by v tomto případě znamenalo, že squeeze out skončí ziskem jen pro akcionáře, kteří "původní" akcie O2 kupovali za méně než 262 korun. Tolik stály naposledy v říjnu 2014 a ve ztrátou tak nucený prodej akcií CETIN skončí skoro pro všechny (výjimkou je několik dní v červenci 2013), kteří akcie nakupovali před tímto datem. Žádnou daň tak nebudou platit ani ti z nich, kteří akcie O2 a později i CETIN budou k 11. lednu 2016 držet kratší dobu než tři roky. Daňové přiznání ale podat musejí.

To, jakým poměrem se bude váha CETIN v ceně akcie nerozdělené O2 nakonec vypočítávat, ale jasné není. Ostatně podobné rozdělení firmy český akciový trh ještě nezažil. Sám Hlaváček říká, že jím uvedený poměr, je jen jeho názorem. Další z expertů, které HN oslovily, většinou přiznávají, že nevědí, jak se při danění výnosů za akcie CETIN bude postupovat. Objevují se i názory, že původní O2 je třeba rozdělit v poměru 50:50 a pak by se hranice ziskovosti posunula až na 345 .

Odborníci upozorňují, že pro vytěsnění neplatí osvobození od zdanění pro roční transakce s CP menší než 100 000 . Toto osvobození se týká pouze transakcí v rámci úplatných převodů tedy v rámci některého z trhů, což vytěsnění nesplňuje. Určitým řešením tohoto problému je prodej akcií CETINu na RMS, kde se titul až do 11. ledna ještě obchoduje a to dokonce za lepší cenu než ve stanoveném vytěsnění (cca 175 ).

13.01. 16:33  Co je to za blábol (jirka k)
08.01. 10:18  limit 100000 (stan)
07.01. 08:33  Co je to za blábol (herbicek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688