Jarní výsadba: předpěstujte sazenice zeleniny již v únoru

Zahrada v zimním období dostává pořádně zabrat. Obnova pestře kvetoucích záhonů a rostlin ověšených šťavnatými plody není jednoduchá a výsledky své práce neuvidíte hned. Hornbach vám ale ušetří mnoho sil díky novým produktům značky Floraself. Mezi nimi najdete kvalitní zeminu pro výsev zeleniny, ale i substráty nebo pomůcky.

 Že je ještě brzo? Ale kdeže!

Pokud se už nemůžete dočkat zahradničení, s předpěstováním sazenic můžete začít již v únoru. Brzký výsev přináší nejlepší výsledky u mnoha druhů zeleniny. „Pro setí už na začátku zahrádkářské sezóny jsou velmi vhodné například listové saláty, celer, brokolice, lilek, rajče, cibule, petrželka či paprika,“ říká Daniel Brychta z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. Za vaši píli vás odmění bohatá úroda, kterou si budete vychutnávat ještě dříve než váš soused.

Důležité je však respektovat požadavky každého typu zeleniny na prostor, teplotu a vláhu. Některé můžete bez obav vysadit jen tak do zahrady - například hrách, špenát, fazole či mrkev snesou i chladnější zeminu a venku je můžete začít vysévat hned zkraje jara. Naopak saláty, papriky, rajčata a košťálová zelenina jako kapusta, brokolice nebo květák lépe prospívají v teplejším prostředí. Předpěstujte si je doma a na venkovní záhon sazeničky přesaďte až v březnu. Specifické podrobnosti k pěstování najdete u každé odrůdy na zadní straně balení semen Floraself.

Jak správně zasévat a sázet?

Pokud se hodláte vrhnout na předpěstování, naplňte výsevní misku do dvou třetin substrátem určeným pro pěstování zeleniny, nejlépe s nízkým obsahem živin. Semena rozložte rovnoměrně po zemině a další vrstvou je zakryjte. Substrát mírně zvlhčete vodou a přikryjte poklopem, přes který bude moci pronikat k semenům denní světlo. Nezapomeňte ale občas poklop odkrýt, aby se substrát provzdušnil a nezačal zahnívat.

 Po vyklíčení rostlinky přesaďte. „V Hornbachu nyní seženete speciální rašelinové květináče, do kterých bezpečně přesadíte křehké klíčky. Pokud chcete výhonkům poskytnout co nejlepší ochranu, můžete ještě využít zahradní geotextilie, pařeniště nebo foliovník,“ doporučuje Daniel Brychta.

Od postřikovače až po substrát

Nezáleží, zda s pěstováním teprve začínáte, anebo jste ostřílení zahrádkáři. Nové náčiní do zahrádky potřebuje každý pěstitel. Pokud vám zrovna došel substrát a hnojiva, rozbil se vám postřikovač a nemáte do čeho přesazovat vypěstované rostlinky, pamatujte, že v Hornbachu výhodně nakoupíte kompletní zahradní sortiment díky záruce trvale nízkých cen. S výběrem vám rádi poradí specialisté ze všech poboček projektových marketů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada