Safina (Safina)
Komodity  |  05.01.2016 10:29:50

Historie využití stříbra v medicíně

Stříbro znali Chaldejci již 4 tisíce let před naším letopočtem. Další dochované prameny uvádí, že stříbro patřilo mezi tři nejčastěji zpracovávané kovy mezi starověkými národy, společně se zlatem a mědí. Během několika uplynulých tisíciletí byl tento drahý kov využíván v mnoha podobách a odvětvích, včetně plavidel a cisteren, mincí, holicích břitev, fólií, šicích materiálů, roztoků či koloidů. Stříbro našlo uplatnění také při množství medicínských praktik, a to i v době, kdy ještě nebylo empiricky potvrzeno, že mikroby jsou faktorem různých infekcí. V první polovině 20. století se elektrické koloidy stříbra staly oporou antimikrobiální terapie.

Hérodotos, přezdívaný jako otec historie, pravil, že žádný z perských králů např. nepil vodu, jež byla přepravována v nádobách bez příměsi stříbra. Přítomnost stříbra ve vodních tancích zaručovala delší trvanlivost vody, což bylo zvláště důležité při vojenských konfliktech, kdy nebyla k dispozici čerstvá voda z přírodních zdrojů. Další příklad využití stříbra v medicíně pochází z Makedonie, kde používali stříbrné desky k dosažení lepšího hojení ran. Jednalo se pravděpodobně o první pokus v prevenci nebo léčbě chirurgických infekcí. Postříbřené přípravky využíval také Hippokrates pro léčbu vředů a podpoření hojivosti zranění.

První záznam o využití dusičnanu stříbrného jako lékařského činidla se datuje do začátku osmého století našeho letopočtu. O dvě stě let později středověký perský lékař Avicenna použil stříbrné piliny k pročištění krve či k léčbě zápachu z úst a také, aby zabránil abnormálnímu tlukotu srdce. V 16. století aplikoval Paracelsus stříbro interně a také použil stříbro jako louh pro léčení ran, což je praxe, která přetrvává dodnes. Později přišlo stříbro do módy v souvislosti s léčbou epilepsie. Epileptický záchvat se zastavil poté, co pacient spolkl velkou stříbrnou minci, jež zabránila, aby si dotyčný prokousnul jazyk.

Běžnou praxí při objevování Ameriky byla již zmiňovaná přítomnost stříbra v nádobách na vodu. Vzhledem k velkým vzdálenostem, na které musela být voda přepravována, hrozilo její znehodnocení. Obyvatelé tuto skutečnost řešili vhozením stříbrné mince do cisteren s vodou i mlékem, aniž by si byli vědomi, že šlo o prevenci růstu bakterií. Vysoce postavené rodiny měly ve své kuchyni stříbrné nádobí a servírovaly jídlo na stříbrných tácech, což se projevovalo namodralým až šedým zabarvením kůže, a proto se tato společnost začala označovat jako lidé s „modrou krví“.

Do roku 1800 se tedy rozšířilo povědomí o účinnosti stříbra při léčbě kožních vředů, zlomenin a hnisajících ran stejně jako o výhodnosti skladovat kapaliny v nádobách s příměsí stříbra. O další klíčový milník se zasloužil německý porodník Carl Siegmund Franz Crede, který propagoval použití dusičnanu stříbrného v očních kapkách k eliminaci zánětu spojivek u novorozenců. Tuto úspěšnou metodu přijímali po celém světě, a v mnoha zemích došlo tehdy i k jejímu uzákonění.

Libor Křapka, manažer pro investiční drahé kovy, SAFINA


Safina, a.s. - přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě.
Více informací na:
www.safina.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688