Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.01.2016 23:53:12

4. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie vykročily do nového roku výprodejem, stejně jako trhy v Evropě a Asii. Během obchodování se jim však podařilo kus ztrát umazat, a nezakončily tak na denních minimech.

Index Dow odepsal 1,58 %, tedy přes 270 bodů, na 17 148,94 bodu, index S&P 500 odevzdal 1,53 % na 2 012,66 bodu a Nasdaq Composite ztratil 2,08 % a spadl pod pět tisíc bodů na 4 903,09 bodu. Dow v průběhu dne ztrácel i 2,5 %, tedy skoro 450 bodů, což by znamenalo nejhorší první obchodní den roku od roku 1932, nakonec se mu však podařilo část ztrát umazat a udržet hranici 17 tisíc bodů, byť během dne krátce spadl i pod ni, což se stalo poprvé od října loňského roku.

Americké akcie (4. ledna 2016)
Zdroj: Google

"Kdykoli přeruší velký trh obchodování a přelije se to i do Evropy, investoři znervózní," okomentoval náladu na trhu Marc Chaikin, generální ředitel Chaikin Analytics. Čína v pondělí přerušila na zbytek dne obchodování, když index Shanghai Composite ztratil 7 %. Menší Shenzhen Composite se mezitím propadl dokonce o 8 %.

S&P 500 nakonec rovněž udržel psychologicky zajímavou hranici 2 tisíc bodů, přestože během dne spadl poprvé od loňského prosince pod ni. Dolů index tlačily finanční sektor, sektor zdravotní péče a technologie, které odepisovaly přes 2 %.

Index Nasdaq vedly dolů cenné papíry firem Tesla JD.com, které ve druhé polovině obchodování ztrácely přes 7 %.

"Částečně to má co do činění s Čínou, ale z velké části je to přestřelená reakce," říká Art Hogan, hlavní tržní stratég Wunderlich Securities. "Index nákupních manažerů v Číně se moc nezměnil. Ale není neobvyklé mít přehnanou reakci, když to vypadá, že rok 2016 bude tvrdý. Řekl bych, že trhy jsou v módu risk-off, a proti tomu se bojuje jen těžko," dodává.

Výnosy amerických dluhopisů spadly na nejnižší hladinu za poslední týden. Výnos dvouletého dluhopisu se pohyboval na 1,02 % a desetiletého na 2,237 %.

Index volatility VIX vyskočil na 23 bodů, nejvyšší hodnotu za poslední dva týdny, pak se však mírně snížil na 20,70 bodu (+13,67 %).

Americký dolar proti významným světovým měnám posiloval zhruba o 0,3 %, pohyboval se na hladině 1,08 dolaru za euro a jen se obchodoval kolem 119,43 za dolar.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americké federální ministerstvo spravedlnosti podalo na německou automobilku Volkswagen civilní žalobu za porušování zákona o čistotě ovzduší. Úřad firmu žaluje kvůli tomu, že instalovala do zhruba 600 000 svých naftových vozů zařízení, které umožňovalo skrývat při emisních testech vysoce nadlimitní hodnoty emisí oxidů dusíku. Volkswagen by tato žaloba mohla stát miliardy dolarů, sdělil v pondělí činitel ministerstva.
  • Největší americká automobilka General Motors vstoupila do strategické aliance s provozovatelem alternativní taxislužby Lyft, zaměřené mimo jiné na budoucí samořiditelná auta, tedy vozy bez řidiče. GM v pondělí také sdělila, že do sanfranciské firmy, která je hlavním konkurentem služby Uber, investuje půl miliardy dolarů.
  • Stavební výdaje v listopadu klesly o 0,4 % meziměsíčně (odhad: +0,7 %, říjen revidován na 0,3 % z 1,0 %).
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru podle ISM v prosinci klesl na 48,2 bodu z 48,6 bodu v listopadu (odhad: 49 bodů).
  • Americký zpracovatelský sektor v prosinci podle finálních dat expandoval pomaleji než v listopadu. Index nákupních manažerů klesl na 51,2 bodu z předchozích 52,8 bodu, předběžná data počítala s poklesem na 51,3 bodu.
  • Jefferies zvyšuje doporučení na akcie lululemon athletica na "kupovat" z "držet".
  • Oppenheimer snižuje doporučení na akcie Chipotle Mexican Grill na "perform" z "outperform".
  • RW Baird snižuje doporučení na Netflix na "neutral" z "outperform".
  • Nomura zvyšuje doporučení na akcie McDonald''s na "kupovat" z "neutral".
  • Nová část Panamského průplavu, která se začala stavět v roce 2007, by měla být slavnostně otevřena letos v květnu. Oznámil to o víkendu panamský prezident Juan Carlos Varela. Rozšíření průplavu, jímž nyní proudí asi šest procent světového obchodu, mělo být hotovo již v roce 2014 ke 100. výročí vzniku stavby. Modernizace kanálu umožní proplout lodím až s třikrát větší kapacitou, díky čemuž se očekává ročně až dvojnásobné množství přepraveného nákladu.

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: Úvod roku rally zrovna neslibujeAkcie pohledem technické analýzy: Úvod roku rally zrovna neslibuje

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688