Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.01.2016 13:20:39

JETE loni vyrobil nejvíc elektřiny z 1 bloku, produkce JEDU poklesla o 18%


Přesně 14,23 miliónů megawatt hodin elektřiny (MWh) loni vyrobila Jaderná elektrárna Temelín. Českým domácnostem by Temelínem vyrobená elektřina vystačila na celý rok. Pro elektrárnu jde o čtvrtou nejvyšší výrobu za patnáct let provozu. Od zahájení výroby v prosinci 2000 vyrobila největší česká elektrárna 179,32 miliónů MWh elektřiny, což by celé České republice stačilo na dva roky.

Rekordní byla pro elektrárnu výroba z jednoho bloku. Loni temelínský první blok do přenosové soustavy dodal 7,99 miliónů MWh a o 240 tisíc MWh překonal nejvyšší jednoblokovou výrobu z roku 2012. Rozdíl odpovídá provozu jednoho bloku po dobu devíti dní. Lepší celkové výsledky elektrárny přibrzdily tři vložené odstávky související především s modernizací turbín a prodloužení odstávky druhého bloku.

Právě dokončení rozsáhlé modernizace temelínských turbín bylo klíčovou investicí společnosti ČEZ v jihočeské elektrárně. Energetiky vyšla na 3,2 miliardy korun a Temelín díky ní zvýšil výkon o dvě procenta při stejné spotřebě paliva. Díky této úpravě vyrábí elektrárna proud pro dalších sto tisíc českých domácností. Za 15 let zvýšil Temelín původní projektový výkon o 10 procent, tedy téměř 200 MWe, což odpovídá výkonu velkého uhelného bloku.

Rok 2015 znamenal tečku za padesátkou opatření ze zátěžových testů, které EU přijala v reakci na události ve Fukušimě. ČEZ do nich za tři roky investoval 750 miliónů korun. Šlo například o rozšíření způsobů chlazení reaktoru, doplnění dalších nezávislých zdrojů elektřiny pro klíčové bezpečnostní systémy nebo zlepšení vybavení a zázemí vlastní hasičské jednotky. Další posilování bezpečnosti bude elektrárnu provázet po celou dobu provozu.

Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, kdy do sítě dodal 15,302 miliardy kWh elektřiny. Svojí produkcí oba temelínské bloky již několik let kryjí pětinu české spotřeby. Například jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely 4,5 roku, jihočeským domácnostem by stačila na 12 let.
       

Výroba Jaderné elektrárny Dukovany za rok 2015 byla 12 607 653 MWh. Ve srovnání s rokem 2014 se jedná o nižší výrobu o 18 %. Důvodem jsou odstávky bloků v posledním čtvrtletí roku 2015. V historii je to druhá nejnižší výroba od roku 1997.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688