TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  04.01.2016 11:24:40

Rána pro úřady: Body, na které řidiče neupozornily, NEPLATÍ!


Verdikt má na svědomí jeden řidič z Českobudějovicka. Posledním přestupkem, kterým překročil hranici 12 bodů, bylo telefonování za jízdy. Dva body, které za tento přestupek dostal, znamenaly, že musel odevzdat řidičský průkaz. Motorista se ale bránil u soudu a ten mu dal za pravdu.

Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu by měli být řidiči o udělení bodů informováni. Dnes jim přijde doporučený dopis jen ve chvíli, kdy jim již úřady chtějí odebrat řidičský průkaz. Podle MF Dnes se řidič z Budějovic se bránil právě tím, že nevěděl, že se již blíží k dvanáctibodové hranici.

Právníci, které MF Dnes oslovila, potvrdili, že se právníci této kličky zřejmě pokusí využít, aby zvrátili rozhodnutí o odebrání řidičského průkazu.   

Úředníci se brání, že řidiči jsou na trest již nyní upozorňováni. Buďto přímo policistou při spáchání přestupku, nebo následně doporučeným dopisem, pokud se jejich případ projednává ve správním řízení. Advokát Josef Biňovec, kterého MF Dnes oslovila, ale vysvětluje, že teoreticky může vzniknout situace, kdy jsou řidiči uděleny body, aniž by se o tom dozvěděl.   

Může se totiž stát, že policista řekne řidiči, že mu žádné body neudělí. Přesto se v kartě řidiče trestné body objeví. O jejich udělení totiž nerozhoduje policista, ale správní úřad. Kolik má řidič na svém kontě bodů, se dozví jen tehdy, požádá-li o výpis z karty řidiče. Ten ale musí zaplatit.

Úředníci se ale obávají, že pokud je soud zahrne novou administrativou, nebudou stíhat řidiče s oznámením o každém udělení bodů obesílat. Už nyní si úředníci stěžují, že sotva stíhají přestupky zapisovat a body udělovat. Na další administrativu prý nejsou připraveni. Ministerstvo se tak snaží najít kompromis. Například, že by řidiče varovalo po dosažení určitého počtu bodů.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688