Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  04.01.2016 10:15:58

Apple má před sebou těžký rok


Akcie nejcennější společnosti světa zakončily rok 2015 4,5% ztrátou. V roce 2016 mají poprvé od roku 2008 klesnout jeho prodeje. Na vině je podle expertů příliš široký sortiment, který Apple letos vypustil na trh.

Nejcennější společnost světa, Apple, s tržní kapitalizací necelých 600 miliard dolarů, má před sebou podle mnoha expertů nejobtížnější rok od roku 2008. Applu rozhodně nehrozí nějaké vážné problémy, které by snad vedly v krajním případě až ke krachu společnosti, ale již na začátku nového roku se očekává, že mu poprvé od roku 2008 klesnou prodeje.

Na vině je například podle portálu Businessinsider.com příliš široké portfolio produktů, které ovšem nelze zařadit do světové špičky v dané oblasti. Necelých 65 % tržeb přináší Applu iPhone. A pro rok 2016 se odhaduje, že jeho prodeje klesnou až o 6 %. Zdá se však, že ostatní produkty tento výpadek jen těžko zacelí. IPhone je podle Businessinsideru nejlepší chytrý telefon na světě, což se o ostatních produktech s nakousnutým jablkem na obalu ale vždy říci nedá.

Prodeje Macu sice rostou, ve třetím čtvrtletí 2015 o 4 %, ale tvoří jen 8 % příjmů celé společnosti. Navíc celému počítačovému odvětví klesají tržby. A zřejmě nikdo z Applu si netroufne tvrdit, že Mac je to, co společnosti zajistí bezstarostnou budoucnost.

Prodeje iPadu klesají a nezdá se, že by se to mělo změnit. Apple Watch nejsou takovou senzací, jak se na počátku mohlo zdát. Apple TV je „dobrá“, ale nic revolučního. Největší zklamání však přinesly různé software produkty, ty jsou prý jen „dobré“. A to není zrovna idea, se kterou Apple vznikal a dobýval trh.

Podle Nileye Patela, přispěvatele portálu The Verge bylo vše, co Appleroce 2015 představil, pouhou „beta verzí“. „To, co nám Appleroce 2015 představil, je více nových produktů, než kdy předtím. Všechny ale působí nekompletně, a to ve všech možných významech toho slova. Tím chci říci, že jsou jen ´dobré´ a často stejné jako produkty kohokoli jiného,“ nešetří tvrdou kritikou Patel.

Patel se nejvíce pozastavuje nad tím, že Apple se snažil na trh uvést produkty, které by obsluhovaly velké platformy jako iPhone, ale ty nebyly natolik silné, aby přitáhly developery, kteří by je k velkým platformám dovedli.

Apple Watch nabízí jen o něco málo víc než diář nebo sledování fitness tréninků. Na trhu jsou jiná zařízení, která to umí daleko lépe,“ říká Patel na adresu hodinek od Applu. „Nemohu se ubránit ani dojmu, že Apple TV byla na trh uvedena příliš uspěchaně,“ dodává. Apple Music, tak to je opravdu průšvih. Má mnoho předností, mnoho svérázností, ale také mnoho míst, kde selhává,“ uzavírá Patel svou kritiku produktů společnosti Apple.

Ben Thompson, nezávislý mediální a technologický analytik vidí problém v tom, že si Apple uřízl příliš velké sousto. „Příliš mnoho nových produktů Applu má příliš mnoho funkcí, které ne vždy fungují. Je to přesný opak toho, co dělalo Apple dříve jedinečným,“ říká Thompson a dodává: „Základním kamenem úrazu nových applovských produktů je to, že nejsou tak dobré, jak by mohly být. Ne proto, že by byl Apple neschopný, ale proto, že vyžadují dovednosti a technologie, v nichž Apple zkrátka není tak dobrý, jako ostatní.“

Příkladem jsou především softwarové aplikace jako již zmíněný Apple Music, nebo Apple News, Apple Maps, Siri, či cokoli jiného, co na trh vstupuje s novým telefonem. Ale ani jedna z nich není tím nejlepším ve své třídě. Spotify je lepší než Apple Music, Google Maps jsou lepší než Apple Maps. A tak dále, píše Businessinsider.

Nepřesvědčivé produkty Applu však nejsou jedinou nepříjemností společnosti. Počátkem nového roku informovala agentura Reuters o tom, že Apple bude muset zaplatit italským finančním úřadům téměř 350 milionů dolarů jak vyrovnání v případě odklánění svých příjmů do Irska. Jedná se o období 20082013. Nejedná se však o záležitost, která by měla Apple dostat finančně na kolena. Podle Businessinsideru společnost disponuje více než 200 miliardami dolarů v hotovosti. Jde spíš o lehké nalomení dobré pověsti firmy a možná znamení, že tento rok bude pro Apple skutečně obtížný.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688