Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  31.12.2015 11:47:26

Evropa si vedla letos velmi dobře a je favorizována i pro rok 2016! Euro oslabí o 10%


Evropské akciové trhy si v tomto roce vedly nadmíru dobře ve srovnání s většinou hlavních světových trhů a podle analytiků tomu bude stejně i v roce 2016.

Panevropský index Stoxx 600 zatím roste letos téměř o 8% oproti růstu o 0,9% u S&P 500 a oproti poklesu MSCI Asia Pacific o 4,4% a například propadu brazilské Bovespy o 13%.

Pro rok 2016 analytici počítají v průměru s růstem indexu Stoxx 600 o cca 12% směrem k úrovni cca 408 bodů. Hlavní zbraní evropských trhů bude potenciál možného dalšího uvolňování měnové politiky ze strany ECB a související oslabování eura. ECB se bude snažit stimulovat ekonomické oživení přes růst úvěrové a spotřebitelské důvěry a oslabování eura by mělo podpořit aktivitu vývozců.

Analytici očekávají, že firemní výsledky budou překonávat poměrně pesimisticky nastavené odhady. Růst zisků je jedním z hlavních předpokladů pro růst trhů jako takových. Letošní zisky evropských firem porostou poprvé po 5 letech více než u amerických firem. Analytici J.P.Morgan Chase očekávají pro bázi indexu Stoxx 600 růst zisků v příštím roce na úrovni 7,2%, Goldmani 8%, analytici DB o 9% a Barclays spoléhá narůst dokonce o 11%. Letošní zisky bez započtení vlivu ropy a materiálů rostly o 14%.

Mezi favorizované sektory paří především bankovní sektor, který bude z celkového evropského oživení těžit nejvíce. Kombinace silného dolaru a slabého eura by měla vyhovovat také evropským technologiím, farmacii a letecké přepravě.

Analytici očekávají v průměru téměř 10procentní oslabení eura vůči dolaru směrem k 0,9913 EUR/USD. Dosažení minimálně vzájemné parity eura s dolarem je všeobecně očekávanou skutečností, výjimkou jsou snad jen analytici J. P:Morgan, kteří počítají s růstem eura k dolaru o cca 3% směrem k 1,13 EUR/USD.

Mezi hlavní rizika pro evropský vývoj analytici řadí především další ekonomický vývoj v Číně, pokračující pokles cen hlavních surovin v čele s ropou a možný rozpad eurozóny v souvislosti s narůstajícími protiunijními náladami v mnoha zemích.

Jedním z rizik je také možnost příliš rychlého růstu inflace. Ta se sice pohybuje hluboko pod cílem ECB a většiny jednotlivých evropských centrálních bank, ale vlivy jako negativní vývoj počasí v souvislosti s projevy fenoménu El Nino a případné oživení cen ropy mohou vyvolat výraznější růstové cenové šoky na potravinách a energiích, což by zvedlo i obecnou míru inflace. To by následně spolu s tlakem na změnu měnové politiky ECB mohlo vyvolat tlak na ocenění aktiv.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688