Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  31.12.2015 06:00:41

Japonsko a Jižní Korea uzavřely dohodu o odškodnění korejských žen za 2. světovou válku


Japonsko a Jižní Korea uzavřely dohodu, podle níž budou odškodněny ženy, které byly za 2. světové války nuceny v Japonsku k prostituci.

Japonsko a Jižní Korea uzavřely dohodu, na jejímž základě bude vytvořen fond pro odškodnění obětí nucené prostituce v průběhu druhé světové války. Tato dohoda může překreslit diplomatickou mapu Jihovýchodní Asie. Informoval o tom webový portál Financial Times.

Odškodnění se bude vyplácet fond, do něhož Japonsko dle dohody převede 8,3 milionů dolarů. Uzavřená dohoda je konečná a nerevokovatelná. Zároveň má napravit vztahy mezi hlavními spojenci USA v Jihovýchodní Asii a posloužit jako efektivní diplomatický nástroj vůči Číně.

Analytici ale tvrdí, že smlouva může mít negativní dopad na vztahy mezi Soulem a Pekingem. Ty byly posíleny zářijovou návštěvou jihokorejské prezidentky v Pekingu u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. Právě prezidentka Pak Kun-hje byla díky tomu v podezření, že upřednostňuje ekonomické zájmy ve vztahu k Číně před vztahy s tradičními jihokorejskými spojenci.

Dohoda prý napomůže Soulu i Tokiu k tomu, aby se obě země přenesly přes své politické odlišnosti a upevnily své bezpečnostní spojenectví ve vztahu k Severní Koreji. Očekává se, že mezi Jižní Koreou a Japonskem bude zintenzivněna výměna bezpečnostních informací právě kvůli rivalovi ze severu Korejského poloostrova.

Obě země navíc vloni v prosinci podepsaly trilaterální dohodu se Spojenými státy o výměně bezpečnostních informací. Podle ní se má zlepšit vzájemná spolupráce při monitorování jaderného programu Pchjongjangu.

Kromě toho se také spekuluje, že podpis výše uvedené dohody mezi Jižní Koreou a Japonskem otevře cestu Jižní Koreji k přistoupení ke smlouvě o transpacifické spolupráci. Soul dal již při utváření tohoto obchodního paktu najevo své přání se k němu připojit, a to již v listopadu 2013. Nakonec se transpacifické spolupráce účastní 12 zakládajících členů, mezi nimiž ale Jižní Korea není.

Na zlepšení vztahů mezi Koreou a Japonskem měly také zájem Spojené státy, které si od toho slibují posílení pozice vůči čínskému nástupu v regionu a zlepšení společného postupu vůči severokorejským vojenským hrozbám. Soul mimo jiné tlačil čas, aby se pokusil napravení starých křivd, spáchaných Japonskem, vymoci. Některé sexuální otrokyně z druhé světové války jsou ještě naživu a tato dohoda dává jihokorejské vládě poměrně účinný nástroj, jak toho docílit.

Nejde sice o první dohodu mezi Japonskem a Jižní Koreou, která má za cíl napravit pošramocené vztahy druhou světovou válkou, ale na rozdíl od těch předchozích, bude odškodnění tentokráte vypláceno japonským státem. Předchozí kompenzační platby pocházely vesměs ze soukromých zdrojů.

Spekuluje se také, zda dohoda může zhoršit šance současné prezidentky na její znovuzvolení. Analytici se vesměs shodují, že vliv na prezidentské volby, které se mají v Jižní Koreji konat v roce 2017, to příliš mít nebude. Pozice Pak Kun-hje by tak oslabit neměla.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688