Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.12.2015 23:56:16

29. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v úterý výrazně zpevnily, zájem byl především o cenné papíry energetických firem, kterým pomohl obnovený růst cen ropy. Vzhůru zamířily i akcie společnosti Apple, které podpořily zejména index S&P 500, a na historická maxima se dostaly cenné papíry Amazonu a Alphabetu.

Dow posílil o 1,1 % na 17 720,98 bodu, širší S&P 500 přidal 1,06 % na 2 078,36 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,33 % na 5 107,94 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,91 % na 16,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než sedm bazických bodů na 2,3068 %.

Všech deset hlavních sektorů seanci zakončilo v plusu, dařilo se zejména technologickému odvětví a sektorům cyklického spotřebního zboží, zdravotní péče a průmyslu. Nejméně vzrostly síťové odvětví, energetický sektor a sektor základních materiálů.

Americké akcie (29. prosince 2015)
Americké akcie (29. prosince 2015)Zdroj: Google

Výrazně vzrostla cena akcií výrobce automobilových součástek a doplňků Pep Boys (+8,79 %), které podpořila zvýšená nabídka na převzetí od investora Carla Icahna. Nová nabídka Icahna činí 18,50 USD za akcii, a převyšuje tak konkurenční nabídku japonské firmy Bridgestone 17 USD za akcii. Představenstvo Pep Boys oznámilo, že nyní dává přednost Icahnově nabídce. Japonské firmě dává čas do čtvrtečního odpoledne, aby předložila případnou protinabídku. Pokud tak Bridgestone neučiní, přijme Pep Boys Icahnovu nabídku.

Dařilo se také akciím holdingové společnosti Alphabet (+1,5 %), jejichž cena se během dne vyšplhala na historické maximum 798,69 USD. Nakonec titul uzavřel na 793,96 USD.

Na nové historické maximum se dostala i cena akcií internetového prodejce Amazon (+2,78 %). Akcie firmy se během dne dotkly úrovně 696,44 USD a nakonec seanci zakončily na ceně 693,97 USD.

Po solidních údajích o spotřebitelské důvěře v USA od Conference Board zamířily vzhůru akcie maloobchodních prodejců. Organizace oznámila, že index spotřebitelské důvěry stoupl v prosinci na 96,5 bodu, což je více, než se čekalo. Náladu pomohla zlepšit příznivější kondice amerického trhu práce. Dobře seance dopadla pro akcie maloobchodních prodejců Gap (+2,11 %) či Kohl''s (+3,32 %).

V indexu Dow nejvíce zpevnily akcie výrobce letadel Boeing (+1,94 %) a technologických firem Apple (+1,8 %) a Cisco Systems (+1,68 %). V plusu uzavřelo 29 z 30 titulů, pod nulou zůstaly jen akcie zábavní společnosti Walt Disney (-0,16 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v letošní vánoční sezoně meziročně zvýšily o téměř osm procent. Obzvlášť silný růst zaznamenaly tržby internetových prodejců, které stouply o 20 %. Vyplývá to ze zprávy společnosti MasterCard Advisors.
  • Aktivistický investor Carl Icahn navýšil nabídku na převzetí amerického výrobce automobilových součástek a doplňků Pep Boys na 18,50 USD za akcii. Icahn se tak snaží v boji o převzetí Pep Boys porazit japonskou společnost Bridgestone, která za jednu akcii americké firmy nabízí 17 USD.
  • Ceny domů ve Spojených státech v říjnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti amerických městech, meziročně vzrostly o 5,5 %. Čekal se růst o 5,4 % po 5,45 % v srpnu. Meziměsíčně ceny ve dvaceti největších městech USA stouply o 0,1 % po 0,2% růstu v září, očekával se silný 5,4% růst. Po očištění o sezónní vlivy se ceny v meziměsíčním srovnání zvýšily o 0,9 % po 0,6% nárůstu v září, čekal se opět růst o 0,6 %.
  • Obchodní bilance USA v listopadu skončila s deficitem 60,5 miliardy USD (říjen: -58,41 miliardy USD).
  • Index spotřebitelské důvěry v prosinci vzrostl na 96,5 bodu z 90,4 bodu (odhad: 93,8 bodu).
  • Výkonným ředitelem Triumph Group bude od 4. ledna Daniel Crowley.
  • Monness Crespi Hardt potvrzuje doporučení "prodávat" na akcie NetApp, cílovou cenu snižuje na 23 z 27 USD.
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Chimerix na "neutral" z "overweight".
  • Letošní rok byl pro ropné firmy neslavný, úlevu však zřejmě nepocítí těžaři ani v roce příštím, který by podle některých analytiků mohl být dokonce ještě horší. Propad cen ropy a plynu, který začal loni v létě, již stál toto odvětví stovky tisíc pracovních míst a způsobil zrušení nebo odložení projektů za stovky miliard dolarů, uvedl na svých internetových stránkách list Financial Times.
  • Celosvětová hodnota fúzí a akvizic oznámených v letošním roce překonala pět bilionů dolarů. Byl tak pokořen dosavadní rekord 4,6 bilionu dolarů z předkrizového roku 2007. Vyplývá to z dat společnosti Dealogic. Pokud by nicméně byla zohledněna inflace, hodnota fúzí a akvizic z roku 2007 by v dnešních penězích dosáhla 5,27 bilionu dolarů.
  • Největší světoví boháči letos nepatrně zchudli. Nejbohatších 400 lidí planety přišlo v tomto roce o 19 miliard dolarů. Vyplývá to z indexu miliardářů, který zpracovává agentura Bloomberg. Je to první takový pokles za tři roky. Stojí za ním klesající ceny komodit a náznaky zpomalování růstu čínské ekonomiky. 

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jim Cramer: Nejlepší akcie pro rok 2016Jim Cramer: Nejlepší akcie pro rok 2016

Jim Cramer sice na první pohled působí trochu jako šašek, ale nejspíše jde o záměr a image. V USA je v každém případě poměrně populární. Pojďme se tedy podívat na to, které akciové tituly budou podle tohoto gurua v příštím roce stát za pozornost a čemu bude lepší se vyhnout.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688