STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  29.12.2015 14:00:11

Západní plate, kde jsi?

Autor: Ondřej Makeš

HDP České republiky na osobu loni dosahoval 84 % průměru Evropské unie, zatímco mzdy dosahovaly jen 62 % unijního průměru, uvedly Hospodářské noviny v říjnu 2015.

Rozdíl mezi výkonem české ekonomiky a mzdou zaměstnanců je nejvyšší v Evropské unii. Tento 22% rozdíl je dle ekonoma Davida Marka způsoben nízkou angažovaností zaměstnanců v odborech, vysokým podílem průmyslučeské ekonomice a v neposlední řadě také vysokým daňovým zatížením práce. Do odborových organizací je dle OECD zapojeno v ČR pouze 13,4 % zaměstnanců, zatímco v severských státech je tento podíl vyšší než 50 %. Průmysl, na rozdíl od služeb, vyžaduje mnohem vyšší podíl fyzického kapitálů. Tento kapitál tvoří budovy, stroje či dopravní prostředky. Zisk pak z mnohem větší části směřuje vlastníkům tohoto kapitálu než zaměstnancům v podobě mezd. Daňové zatížení práce je významným činitelem v této problematice, neboť čím více musí firma odvézt za pracovníka státu, tím méně ji zbude na zvyšování mezd. Daňové zatížení práce se však velmi liší případ od případu. Zatímco daňové zatížení bezdětného pracovníka je v ČR jedno z nejvyšších v OECD, zatížení rodiny se dvěma dětmi je již v průměru OECD, jak uvádí ministerstvo zahraničních věcí ve zprávě z dubna 2015.

Je třeba si přiznat, že Češi, a zejména ti v zaměstnanecké sféře, se výší zdanění přibližují severským zemím. Dle finanční situace ve státě to ale zdaleka tak nevypadá. Kde jsou ty peníze? Problém má dvě základní roviny. Stát musí zefektivnit svoje přerozdělovací funkce a omezit daňové úniky. Lidé si zase musí uvědomit, že nic není zadarmo, a že svými volebními hlasy jsou, i když nepřímo, zodpovědní za situaci naší země. Dobrým příkladem jsou třeba regulační poplatky ve zdravotnictví. Všem kvalifikovaným odborníkům je jasné, že zrušení těchto poplatků jsme opět ukročili vzad. Spoluúčast ve zdravotnictví je se svými asi 17% na jedné z nejnižších úrovní v EU a i naši východní bratři jsou zvyklí se na lékařské péči podílet téměř jednou třetinou. České zdravotnictví tak stále více strádá a i to se tedy projevuje ve vyšším zdanění práce. Někde ty peníze stát musí získat. V názorném příkladu regulačních poplatků se můžeme bavit o spodní hranici 50 . Stačí se podívat na statistiky návštěvnosti ordinací a všimneme si výrazného nárůstu po jejich zrušení. Lidé si ale zrušení poplatků přáli, a tak byly politiky zrušeny. Není se tedy čemu divit.

Politická situace v České republice a tím i konvergence, tedy sbližování s EU, není důvodem k oslavě, ale pokud ji srovnáme s porevoluční historií, domnívám se, že náznaky zlepšení tam nepochybně jsou. Jen je třeba se více zajímat o dění kolem sebe a nebýt lhostejní k budoucnosti nádherné země v srdci Evropy.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688