Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  03.01.2016 09:05:51

400 nejbohatších lidí světa letos zchudlo o 19 mld. USD


Podle Bloomberg Billionaires Indexu 400 nejbohatších lidí světa letos po 3 skvělých letech ve finále "zchudlo" a to o cca 19 mld. USD na celkových cca 3,9 biliónu USD. Hlavním důvodem takového vývoje byly klesající ceny komodit a zpomalování růstu v Číně, jež nevíce přispěly k vůbec prvnímu poklesu indexu od začátku sledování dat v roce 2012.
Ještě letos v květnu se index pohyboval na 4,3 biliónu USD, když si od začátku roku polepšil o plných 267 mld. USD. Srpnová čínská krize umazala všechny zisky a otočila celkový trend. Během jediného týdne se celkové jmění nejbohatších světa snížilo o 182 mld. USD.

Nejvíce letos tratil mexický telekomunikační magnát Carlos Slim, jehož America Movil SAB přišla v tomto roce o 25% své hodnoty, což vymazalo z jeho majetku cca 20 mld. USD a usadilo jej až na 5. příčku v řebříčku. V roce 2013 byl Slim na samotném vrcholu celého hodnocení.

Přes 11 mld. USD letos tratil Warren Buffett, který se pohybuje na třetím místě celkového žebříčku. Jeho investiční společnost Berkshire Hathaway letos zaznamenala první ztrátu od roku 2011.

Pozici světového lídra uhájil i přes ztrátu 3 mld. USD zakladatel Microsoftu Bill Gates.

35 mld. USD tratila rodina zakladatelů Wal-Martu.

Stříbrná pozice patří majiteli největšího světového módního prodejce Indites SA Španělu Amancio Ortegovi, který si polepšil o 12,1 mld. USD na celkových 73,2 mld. USD a posunul se tak na pozici světové dvojky s odstupem pouhých 10 mld. USD na první příčku.

Pomyslným Skokanem roku se stal zakladatel Amazonu Jeff Bezos, jehož majetek se letos více jak zdvojnásobil (+31 mld. USD) a dosáhl úrovně 59 mld. USD. Bezos poskočil o plných 16 příček a patří mu pomyslná bramborová pozice v celém indexu.

Z indexu vypadlo v průběhu roku 49 miliardářů v čele s Ivanem Glasenbergem z Glencore a Wang Jingem jejichž jmění se propadlo o 2,3 respektive 86%.

Nejdivočejší jízdu rokem 2015 předvedli čínští miliardáři. Na začátku roku jich bylo 23 s celkovým bohatstvím na úrovni 205 mld. USD. V květnu jich bylo již 31 s celkovým jměním na úrovni 348 mld. USD. Do července se počet miliardářů navýšil až na 50. Následný výplach ale způsobil, že na konci roku index sleduje 28 miliardářů se jměním 256 mld. USD.

19 ruských miliardářů končí letošní rok chudších o 8 mld. USD.

Celkově rok 2015 přinesl 115 nových či méně známých miliardářů. Jedním z posledních přírůstků se stal na konci října Piero Ferrari po IPO akcií vlastní stejnojmenné automobilky.

Rok 2015 byl nejlepší pro sektor technologií. 44 miliardářů z tohoto sektoru navýšilo své jmění v průběhu roku i přes všechny těžkosti a problémy o 81 mld. USD v čele s již zmíněnými 31 mld. USD Jeffa Bezose a s 12 mld. SD Marca Zuckerberga z Facebooku. O 20 mld. USD dohromady si polepšily spoluzakladatelé bývalého Googlu nyní Alphabetu Sergey Brin a Larry Page.

Špatný rok zaznamenalo 31 komoditních miliardářů s poklesem jmění o 32 mld. USD.

Podle analytiků bude i rok 2016 ve znamení zvýšené volatility. Mezi hlavní motory celkové nejistoty jsou jmenovány především americké prezidentské volby a reakce rozvojových měn a ekonomik na růst dolarových sazeb.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.06.2021Deficit rozpočtu letos přes 400 mld. Kč Research (Česká spořitelna)
30.01.2016Zuckerberg je šestým nejbohatším člověkem světa Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688