Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.12.2015 06:15:52

ÚOHS: Trh s hnědým uhlím regulaci nepotřebuje


Podle analýzy českého trhu s hnědým uhlím, provedenou ÚOHS, není nutné, aby byl nějak regulován. Přestože mu vládnou čtyři tuzemští producenti.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal analýzu českého hnědouhelného trhu. Zabýval se v ní mapováním současné situace jak na straně poptávky, tak na straně nabídky, a predikcí budoucího vývoje. Došel k závěru, že přes ovládání nabídkové strany čtyřmi tuzemskými producenty a existenci vertikálně integrovaných skupin, není třeba tento trh nějak regulovat. Regulace by prý dokonce vedla k narušení hospodářské soutěže, nebo ji v některých případech zcela eliminovala.

Charakteristika trhu s hnědým uhlím

Analýza ÚOHS pracuje se dvěma typy hnědého uhlí, a to tříděným a energetickým. Podle závěrů antimonopolního úřadu je trh s tříděným hnědým uhlím prakticky bezproblémový z hlediska konkurence. Na trhu s hnědým energetickým uhlím však vidí existenci prakticky jen 4 producentů (všichni tuzemští), a to Severočeských dolů, Severní energetické, Sokolovské uhelné a Vršanské uhelné.

Největší podíl na straně nabídky energetického uhlí mají Severočeské doly (55 %), které patří společnosti ČEZ. Poptávkovou stranu uhelného trhu pak téměř ze dvou třetin určuje právě společnost ČEZ. Tam směřuje až 80 % produkce Severočeských dolů.

Predikce nabídky a poptávky

Podle analýzy ÚOHS bude nabídka hnědého uhlí na českém trhu záviset především na tom, jak budoucí vlády rozhodnou o zachování či prolomení limitů těžby na dole ČSA, kde v současné době těží společnost Severní energetická. Za aktuálními limity totiž leží až 750 milionů tun nejkvalitnějšího hnědého uhlí.

V této souvislosti se prý uvažuje o tom, že by se toto uhlí mohlo těžit hlubinným způsobem, ačkoli je taková varianta daleko nákladnější, než těžba povrchová. Na druhé straně, pokud bude tři čtvrtě miliardy tun uhlí obětováno, pak zde těžba skončí kolem roku 2025. Kdyby se našlo řešení, jak těžit i za současnými limity, pak by podle ÚOHS mohla těžba na dole ČSA probíhat až do roku 2072 při roční těžbě 6 milionů tun.

Poptávka po hnědém uhlí bude ovlivněna několika faktory, především pak strukturou a životností zdrojů (elektrárny, teplárny), legislativou ochrany ovzduší a energetickými úsporami. Elektrárny budou stále více čelit tlaku na snižování emisí skleníkových plynů, a tak jejich vlastníci budou muset po roce 2020 investovat nemalé částky do rekonstrukcí nebo budou výrobu elektrické energie z hnědého uhlí utlumovat. Podobný osud prý čeká také závodní energeticky, velké i malé teplárny. Velmi malé teplárny (ty s příkonem do 50 MW) pak do roku 2030 využití hnědého uhlí opustí zcela.

Energetické úspory pak budou mít podle predikce ÚOHS na svědomí každoroční pokles poptávky po hnědém uhlí o 1,5 %. Celkově se pak očekává, že mezi lety 2015 a 2040 se spotřeba hnědého uhlí u nás sníží o více než polovinu. Zatímco v letošním roce bude spotřebováno zhruba 43 milionů tun, o 25 let později to bude jen necelých 18 milionů. A z této spotřeby budou zaujímat více než polovinu elektrárny.

Antimonopolní úřad očekává, že do roku 2020 by neměl nastat žádný problém v zásobování hnědým uhlím, jelikož jeho potřeba je pokryta dlouhodobými smlouvami. Po tomto datu však rovnováha na trhu bude záviset na okolnostech, které lze nyní jen těžko předpovědět. Patří sem mimo jiné také otázka prolomení limitů na dole ČSA.

Význam hnědého uhlíenergetice Česka

Ačkoli je význam hnědého uhlí na celkové energetické bilanci České republiky poměrně velký, uhelný vrchol náš stát zaznamenal přibližně v polovině 80. let minulého století. Od roku 1988 pak má těžba uhlí (i jeho spotřeba) trvale sestupný trend.

roce 2013 tvořilo hnědé uhlí přes 27 % primárních energetických zdrojů. V roce 2014 pak pocházelo 42 % elektřiny právě z hnědého uhlí. Co se týče využití této suroviny v teplárenství, tam je její význam největší. V roce 2014 se více než polovina ze 112,74 petajoulů tepla vyrobilo za pomoci hnědého uhlí. Od roku 2000 se těžba hnědého uhlí pohybuje mezi 35 a 45 miliony tun uhlí, nicméně klesající trend již zřejmě nikdo a nic neodvrátí.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688