Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.12.2015 07:59:41

Jak investovat podle Petera Lynche

Ostřílenému investorovi Peteru Lynchovi, který v současnosti pracuje ve Fidelity Investments, se během kariéry vyplatilo držet hrstky investičních pravidel. Jaká to jsou?

1. Investujte do toho, co dobře znáte

Trochu buffettovské, ale spolehlivé. Zamyslete se nad tím, v jaké oblasti se nejlépe orientujete. Může souviset s vaší profesí, koníčky nebo rodinou. Například celá generace Američanů vyrostla na dětské výživě Gerber. Ti, kteří při investování dali na chutě svého potomka, mohli vydělat i stonásobek vložených peněz.

2. Dejte vítězům prostor růst

Velice snadno se stane, že "vytrháte květiny a zaléváte plevel". Pokud se na vás usmála štěstěna a máte v portfoliu aspoň jedno zlaté vejce, nezáleží na tom, kolik tam s ním bude "pukavců". Když natrefíte na dobrou růstovou firmu a necháte si ji v portfoliu dost dlouho na to, aby se zisky mohly rozvinout, dosáhnete možná i více než jen kompenzace průměrných výsledků ostatních pozic v portfoliu.

3. O růstových akciích

Existují dva způsoby, jak dostat velké výnosy z růstových firem. První je vyčkávat s nákupem na dobu, kdy bude akcie podhodnocená. Ale například Walmart i přes 27letý růst z (o štěpení upravených) 1,6 centu na 23 dolarů nikdy nepůsobil levně ve srovnání s trhem. Jeho P/E jen málokdy kleslo pod 20, přestože zisky rostly o 25 až 30 % za rok. Ponaučení? P/E 20 není vysoké pro firmu, která roste o 25 % ročně.

Druhou možností je odhadnout, jak dlouho může dobrá firma udržet rychlé tempo růstu. V 70. letech Lynche zaujala společnost McDonald's. Kolegové ho od ní odrazovali se slovy, že už jsou zlaté obloučky na každém rohu a McDonald's už má nejlepší léta za sebou. Přitom dokonce i v Kalifornii, odkud McDonald's je, bylo méně jeho restaurací než poboček Bank of America. Akcie od té doby zhodnotila na 50násobek.

4. Na riziko kariéry se bere větší ohled než na tržní riziko

Když je portfoliomanažer postaven před rozhodnutí, zda vydělat neobvyklé zisky na neznámé firmě, nebo raději jen málo ztratit na zavedené firmě, sáhne po druhé variantě. Úspěch je jedna věc, reputace druhá. Nepsané pravidlo Wall Street zní: "Nikdy nepřijdete o místo, když klientům proděláte s IBM."

5. Akcie jsou nejčastěji považovány za bezpečné ve chvíli, kdy bezpečné nejsou

Celá dvě desetiletí po Velké depresi byly akcie všeobecně považovány za hazard. Až v 60. letech si znovu vydobyly status investice. Došlo k tomu paradoxně na nadhodnoceném trhu, který z většiny akcií učinil riziková aktiva.

6. Držte se vítězů, rozlučte se s poraženými

Úspěšní hráči zvyšují své sázky, dokud jejich pozice posilují, a opouštějí hru, když se čísla otočí v jejich neprospěch. Věční poražení čekají až do hořkého konce a doufají v zázrak, místo kterého je ale čeká jen zdrcující porážka.

7. Nenechte se ovlivnit současnou situací

Nezáleží na tom, jakou cestou jsme k závěru došli, vždy jsme připravenější na poslední věc, která by se mohla stát, než na to, co se nakonec skutečně stane. Nikdy to totiž není stejné jako naposledy a nelze se na to nijak připravit.

Den poté, co došlo k propadu trhu 19. října 1987, se začali lidé strachovat, že trh čeká krach. Přitom už ke krachu došlo a přežili ho (navzdory tomu, že to nedokázali předpovědět), a najednou se děsili toho, že se TO zopakuje. S těmi, kteří z trhu uprchli, aby znovu "nenalítli", nakonec trh stejně "zametl", protože šel nahoru.

 

9 možných hvězd trhu v roce 20169 možných hvězd trhu v roce 2016     

Letošní rok byl ve znamení Facebooku, Amazonu, Netflixu a Googlu. Bez čtveřice "FANG" by byl S&P 500 hluboko v mínusu. Společně si zatím připisují zisk zhruba 86 %. Podle Toma Leeho z Fundstrat Global Advisors by se ale jejich sláva v příštím roce neměla opakovat. Na řadě jsou podle něj další.  

 


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 10:20  Data prognózy (24.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:19  Index podnikatelské nálady Ifo se zlepšil (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 10:15  Nezaměstnanost v Polsku klesla (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688