Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.12.2015 06:00:49

Grant Thornton: Přechod na DVB-T2 přijde české domácnosti na více než 20 mld. korun

Přechod na novou generaci televizního signálu vyjde české domácnosti do konce roku 2020 na téměř 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton.

Z analýzy poradenské společnosti Grant Thornton vyplývá, že přechod na novou generaci televizního signálu přijde české domácnosti do konce roku 2020 na 20,8 mld. korun. „Problém s investicí do nové televize nebo set-top boxu se týká 60 % všech českých domácností. Tyto domácnosti přijímají nyní digitální terestrický signál a nebudou mít na výběr. Zbývajících 40 % domácností přijímá televizní signál po kabelu nebo satelitu a těch se tato investice prakticky týkat nebude,“ říká David Pirner, managing partner Grant Thornton Advisory.

Hlavním důvodem výměny televizí případně set-top boxů je změna vysílací technologie z DVB-T na DVB-T2 a současně s tím související změna kodeku z MPG-2 pravděpodobně na HEVC nebo MPG-4. Vysílací technologie se mění kvůli uvolnění části kmitočtů mobilním operátorům, kteří potřebují větší prostor pro poskytování mobilního vysokorychlostního internetu. Současné televize a set-top boxy novou technologie DVB-T2 nepodporují.

„Změna je definitivní. Není to v rovině úvah a je zcela jasné, že čeští televizní diváci budou muset do svých peněženek pro částku kolem 20 mld. korun do konce roku 2020 skutečně sáhnout. A nepomůže ani přechod z terestrického vysílání na kabelovku nebo satelit, protože i při této variantě budou investice například do satelitu nutné nehledě na to, že kabelové i satelitní vysílání je placenou službou,“ komentuje situace David Pirner z Grant Thornton.

V ČR je nyní 4,2 milionu domácností a v každé domácnosti je průměrně 1,84 TV.  Průměrná cena televize je 11.000 korun a průměrná cena set-top boxu 750 korun. „Výslednou sumu, kterou bude muset televizní diváci v Česku investovat do nových přístrojů, jsme odhadli na základě našich údajů z přechodu z analogového na digitální vysílání ukončeného v roce 2012. Odhadujeme, že z těch domácností, kterých se problém týká, si 60 % pořídí novou televizi a 40 % nový set-top box. Odhadovaná suma pak činí přesně 20.818.430.000 korun,“ vysvětluje David Pirner. Do nových TV budou muset Češi investovat zhruba 18,5 miliardy, do set-top boxů necelých 2,5 miliardy korun.  Do odhadovaných nákladů jsou zahrnuty  pouze TV a set-top boxy umístěné v domácnostech. Další přístroje bude nutné vyměnit na chatách či jiných rekreačních zařízeních a také například v úřadech nebo restauracích.

Další náklady mohou být spojené s přeladěním televizního kanálu. Nové DVB-T2 sítě budou totiž ve velké části případů vysílat na nových kmitočtech. Vysílat se velmi pravděpodobně bude ze stejných pozic, a proto nebude nutné nově směrovat anténu. Také investice do antén nebude ve většině případů potřeba. Jiná situace bude u společných antén (STA), které se technickým zásahům nevyhnou.

„Není to tak, že přechod na novou technologii přináší jen samá negativa. Rozhodně se zvedne kvalita poskytování vysokorychlostního internetu a také získáme možnost významného rozšíření vysílání v HD případně 4K včetně možnosti zvýšení počtu kanálů v terestrickém vysílání. Zároveň musím říci, že i když počet nově kupovaných přístrojů bude skutečně vysoký, jejich cenu to podle našeho názoru žádným zásadním způsobem nezvedne,“ uzavírá David Pirner z poradenské společnosti Grant Thornton Advisory

Vojtěch Fried, Grant Thornton Advisory, tisková zpráva


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688