Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  21.12.2015 19:22:06

Fed zvedá sazby, měnové války přesto přitvrzují

Americká centrální banka s velkou slávou konečně zvedla úrokové sazby. Podle některých ekonomů tím začíná návrat od krizové monetární politiky k té standardní. Jenže zbytek světa žádnou stabilizaci nevykazuje. Globální ekonomiku tíží obrovské dluhy a nárůst sazeb znamená zvýšení splátek, zejména pro rozvojové trhy, které si půjčují hlavně v dolarech. Západní země se zase neúspěšně potýkají s deflací, která také zvyšuje reálnou hodnotu jejich dluhů. Další hrozbou je zpomalující čínská ekonomika, jejíž výraznější pokles může pro světové hospodářství znamenat propad do recese.

Většina zemí proto v současnosti vede měnové války a záměrně oslabuje své měny. Státy potřebují povzbudit ekonomiku a především vyvolat inflaci. Evropská centrální banka (ECB) zahájila oficiální program kvantitativního uvolňování v roce 2014 a v jeho rámci hodlá do roku 2017 nakoupit aktiva
v celkovém objemu 1,5 bilionu eur. Od té doby euro (a spolu s ním i koruna) oslabilo vůči americkému dolaru už o 20 procent a současný vývoj naznačuje, že propad může být ještě hlubší. ECB totiž ve svém boji proti deflaci zašla ještě dál, než veřejnost dosud tušila. Studie německého finančního experta Daniela Hoffmanna, kterou cituje agentura Reuters, odhalila existenci zvláštního mechanismu ANFA, který dovoluje evropským centrálním bankám tisknout peníze mimo oficiální měnovou politiku. Hodnota aktiv držených centrálními bankami v eurozóně mimo běžnou měnovou politiku se podle studie zvětšila od roku 2005 z 214 miliard na 623 miliard eur v loňském roce.

Ještě agresivnější centrální bankou než ECB je dlouhodobě Bank of Japan, která svým nákupním programem srazila japonský jen během posledních let o 30 procent. Pozadu nezůstává ani Rusko
a rozvíjející se trhy. Rubl za dva roky poklesl vůči dolaru o více než 50 procent, turecká lira
o 32 procent a brazilský real o 26 procent. Zvýšení úrokových sazeb v USA tlak na tyto měny pravděpodobně ještě zvýší. A jak se zdá, další na řadě bude Čína. Ještě v září ujišťoval čínský prezident Si Ťin-pching na své první oficiální návštěvě USA v Seattlu, že se Peking svou měnu oslabovat nechystá. Jüan i přesto pomalu, ale jistě klesá dál a nyní se vůči dolaru dostal na své čtyřleté minimum. Čínskou ekonomiku v letošním roce zřejmě čeká nejpomalejší roční tempo růstu za čtvrt století a Peking se bude snažit za každou cenu dosáhnout svého cíle, kterým je růst „kolem
7 procent“. Slabší jüan mu může pomoci s rostoucími náklady na pracovní sílu a s klesajícím exportem.

Jenže měnové války nejsou zadarmo. Už dopředu jsou hlavními poraženými úspory lidí v daných měnách. Až se centrálním bankám podaří inflaci skutečně nastartovat, jen velmi těžko ji budou umět uřídit. Ve chvíli, kdy se zvednou inflační očekávání ve společnosti, začne inflace prudce růst. Rostoucí inflační očekávání živí pověstnou inflační spirálu, která kolo inflace dále roztáčí a velmi snadno může dosáhnout až dvouciferných hodnot.

Důležité je proto své portfolio včas diverzifikovat a část majetku vložit do vítězných, tedy nepeněžních aktiv, která inflaci nepodléhají. Nejlepší volbou jsou investiční zlato a stříbro. Drahé kovy za této situace prudce zhodnocují a díky tomu jsou jednou z nejlepších možností, jak svůj majetek ochránit. Navíc je v současnosti jejich cena více než příznivá a dlouho taková nezůstane. 

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 5 miliard Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688