Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.12.2015 06:00:42

Soumrak těžby uhlí: Británie zavřela poslední hlubinný důl

Historie těžby uhlí ve Velké Británii sahá až do 14 století. Nyní skončil poslední hlubinný důl na Britských ostrovech. Nejvíce uhlí se vytěží v Číně.

Ve Velké Británii se uzavřela jedna velká kapitola, kterou je hlubinná těžba uhlí. Zpráva, že někde došlo k uzavření posledního hlubinného dolu, by sama o sobě nebyla nijak zajímavá, pokud by se nejednalo právě o Velkou Británii. Britské uhlí je jedním ze symbolů průmyslové revoluce, tedy procesu, který na Ostrovech probíhal na přelomu 18. a 19. století, a odstartoval tak éru vzrůstající prosperity Velké Británie, ale i dalších zemí, které se vydaly podobnou cestou.

V současnosti tahle jedna velká kapitola končí. Nejde však o nic překvapivého. K útlumu těžby uhlí na Britských ostrovech dochází již od 60. let minulého století. Uzavření posledního hlubinného dolu v Kellingley je tak logickým vyústěním celého příběhu.

Nejvíce uhlí se vytěží v Číně

Těžba uhlí ve Velké Británii zaměstnávala ve svých nejlepších časech přes milion lidí a další v navazujících odvětvích. Ještě v roce 1905 se ve Velké Británii vytěžilo přes 230 milionů tun uhlí a byla světovým lídrem v tomto odvětví. S tím, jak industrializace postupovala i v ostatních zemích, začala Británie o svou výsadní pozici přicházet.

Již několik desetiletí je tak světovou velmocí v těžbě uhlí Čína, kde se v roce 2014 vytěžilo bezmála 3,8 miliard tun uhlí. To představuje téměř polovinu celosvětové roční produkce. Podle odhadů IEA (International Energy Agency), na který odhaduje britský The Telegraph, je pravděpodobné, že Čína tak dosáhla svého uhelného vrcholu, neboť zde těžba klesá již dva roky po sobě. Uhlí postupně přestává být zajímavou energetickou komoditou a tento trend se nejspíš nezmění. A a to jak z ekonomických důvodů, tak kvůli stále silnějšímu globálnímu tlaku na omezování emisí skleníkových plynů.

Hned za Čínou jsou Spojené státy s roční těžbou přes 900 milionů tun a za nimi Indie, která ročně vytěží kolem 600 milionů tun. Těžba v rámci zemí EU je ještě o přibližně 20 milionů tun uhlí ročně nižší. Česká republika se nachází na 16. místě s 55 miliony tun. Velká Británie není ani mezi prvními šestadvaceti zeměmi světa.

Celosvětového uhelného vrcholu má být podle některých odhadů dosaženo ještě do konce druhé dekády tohoto století. A významnou úlohu v tom má opět hrát Čína.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688