Provoňte svůj interiér vanilkou a skořicí

Vanilka a skořice… původem cizokrajná koření, která ale zdomácněla v českém prostředí natolik, že si dnes již nedovedeme některé dobroty jako vanilkové rohlíčky nebo jablečný závin bez těchto koření ani představit. Zvěčněte ve svém interiéru provoněnou atmosféru doznívajících Vánoc s pomocí prvků, jejichž barvy a dekory byly inspirovány právě skořicí a vanilkou!                                                       

Obývací pokoj v odstínech vanilky, dveře značky Excelent posuvné do pouzdra                                      Foto zdroj: SOLODOOR

Uklidňující vanilka

Sladká vůně vanilky působí uklidňujícím dojmem a stejně konejšivý účinek na nás mají i jemné tóny vanilkové barvy, která byla pojmenovaná právě díky své podobnosti s odstínem vanilkového květu. Do svého interiéru můžete snadno dostat vanilku například pomocí nábytkových dvířek. „Vanilkový dekor je možné mít na lesklém foliovaném povrchu nebo na matné i lesklé variantě odolného povrchu T.acrylic, jehož kvalita je jedna z nejvyšších. Bez problémů odolá vlhkosti v koupelně, teplu z kuchyňských spotřebičů nebo slunečním paprskům, které u jiných povrchů dokáží způsobit nežádoucí změnu barev,“ uvádí pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s., která je největším výrobcem nábytkových dvířek na českém trhu. Díky svému nenápadnému charakteru dovede vanilková barva vytvářet zajímavé kombinace i s dalšími odstíny a dekory. Obzvlášť působivým může být spojení světle žlutých odstínů vanilky se skořicovými tóny dřevodekorů, které interiér příjemně proteplí.

Skořice v koupelně

Stále cítíte tu vůni skořice linoucí se ze svařeného vína či horkého jablečného džusu, které vám pomáhaly udržet se v teple během zimních měsíců? Připomeňte si omamnou vůni skořice pokaždé, když vejdete do koupelny. „Koupelnový nábytek řady Hit je vhodný jak pro zděné příčky, tak i sádrokartonové, můžete totiž volit mezi variantou na nožkách a závěsnou. Pro sádrokartonové příčky, které nejsou vyztužené železnou traverzou či dřevěným trámem, je ideálním řešením nábytek na nožičkách. V případě zděných příček, lze skříňky zavěsit tedy ukotvit na zeď,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu společnosti Dřevojas, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku. Jediný pohled na koupelnový nábytek modelové řady Hit v dekoru olše, jež barvou připomíná skořici, vás okamžitě vrátí v čase.

Vanilka nebo skořice? Oboje!

Slaďte si obývací pokoj do uklidňující kombinace voňavých barev. Vanilka a skořice tvoří perfektní kontrast a prostor vašeho interiéru tak působí příjemně a zabydleně. Sedačka v barvě skořice se naprosto dokonale doplňuje s obývací stěnou, která je oživena otevřenými policemi v jemné barvě vanilky ve vysokém matu. „Sedací souprava CAMILLA se skládá z celé řady jednotlivých prvků a materiálů, může tedy mít spoustu podob. Ovšem originální nemusí být jen celkovým tvarem, ale i prošíváním. Sami si totiž zvolíte barevný odstín nitě, kterou bude elegantní sedák prošitý,“ říká Ing. Ivana Pehalová, obchodní ředitelka společnosti Nadop, a. s., českého výrobce bytového nábytku a kuchyní a dodává: „Základem dlouhé životnosti a komfortu sedací soupravy je správná výplň sedáků – studená pěna v různých stupních tuhosti.“ Obklopte se uklidňujícími barvami, které vás kdykoliv přenesou zpět do pokojných svátků vánočních.

Inspirujte se retrem

Vanilkové odstíny najdou své uplatnění bez problémů i v retrem inspirovaných interiérech. Skvěle se totiž doplňují s pastelovými barvami, které jsou tak typické například pro šedesátá léta. Nostalgické retro se přitom v tomto případě vůbec nemusí vylučovat s moderními materiály, což dokazují třeba dveře s laminátovým povrchem SOLO 3D, který věrně imituje trojrozměrnou strukturu skutečného dřeva. „Povrch SOLO 3D je k nerozeznání od skutečného dřeva a přitom svými praktickými vlastnostmi dřevo v mnohém předčí. Je odolný vůči nárazu i poškrábání, neohrozí jej ani pokreslení fixami či polití horkým nápojem a také se snadno udržuje,“ říká pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, která patří k předním českým výrobcům interiérových dveří a zárubní. Kromě světlých dekorů jako například bělený dub nebo cremeline nabízí povrch SOLO 3D také celou řadu tmavších dekorů jako merano či casino, které svým odstínem připomínají kůru skořicovníku.

Skořicové dveře

Milujete jemný hnědý odstín skořice? Jakmile si na ni vzpomenete, nemůžete se zbavit pocitu, že její opojnou vůni cítíte všude kolem sebe? Přeneste si ji do interiéru pomocí dveří Master. „Ty můžete mít jak v otočné, tak ve variantě zasouvacích dveří do stavebního pouzdra. Obzvláště vyniknou ve spojení se skrytou zárubní AKTIVE, která umožňuje, aby dveře tvořily se zdí jednu rovinu,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P. a doplňuje: „Na povrchu dveří může být sklo, dýha, laminát či tapeta. Vnitřní hliníkové příčky, které zpevňují konstrukci dveří, umožňují kombinovat jednotlivé povrchy, a to jak ve svislé, tak i vodorovné rovině.“ Je tedy jen na vás, zda budou dveře zářit pastelovými barvami, ladit s dřevodekorem nábytku či ponesou stejný vzor tapety či výmalby jako okolní stěny. Nemusíte mít dveře pouze v barvě skořice, ale můžete je zjemnit například barvou vanilky.

Dveře vám otevře…skořice

Využijte jedinečnou vlastnost kování Minimal/Maximal ® a při každém otevření dveří vás nezaujme jen skořicová barva. Struktura kliky, kterou jí dodává vložené dřevo, ve vás může vyvolat zcela realistický pocit, že se dotýkáte čínského dřeva neboli skořice. „Kování Minimal/Maximal ® může na své ploše nést zcela identický povrch, jako mají dveře – sklo, dřevěné dýhy, kůže nebo kov. Díky tomu může klika s dveřmi pohledově zcela splynout,“ říká Roman Ulich, designér společnosti M&T, českého výrobce designového kování.

Materiály vznikly s přispěním společnosti Dřevojas, www.drevojas.cz, J.A.P., www.japcz.cz, Nadop,  www.nadop.cz, SOLODOOR, www.solodoor.cz, Trachea, www.trachea.cz  a M&T, www.kliky-mt.cz. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry