Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  18.12.2015 15:12:00

Pokles cen potravin a pohonných hmot nechává ČNB klidnou


Regionální měny měly tento týden tendence posilovat a mazat tak ztráty z předchozího týdne. Maďarský forint posílil hlavně ke konci týdne a v celotýdenním hodnocení si polepšil o přibližně 1 %. Ještě lépe si vedl polský zlotý, který si připsal necelá 2 %. Koruna se držela ve svém již tradičním pásmu těsně nad úrovní kurzového závazku, který jejímu posílení brání.

Domácí událostí týdne bylo zasedání bankovní rady ČNB. To nicméně nepřineslo nic nového. ČNB ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Nezměnil se ani výhled ohledně konce kurzového závazku. Bankovní rada znovu potvrdila, že intervenční režim bude v platnosti minimálně po dobu prvního pololetí příštího roku. Očekávaný konec je stále na závěr roku 2016. ČNB není znepokojena současnou nízkou inflací. Je to hlavně proto, že je způsobena propadem cen potravin a pohonných hmot, což jsou do velké míry položky mimo kontrolu měnové politiky. Bankovní rada vidí rizika pro svou prognózu jako vyrovnaná. Vyšší růst mezd a stagnace regulovaných cen (oproti předpokládanému poklesu) tvoří proinflační faktory. Na spodní straně zůstává riziko nižšího výhledu cen ropy a dalších komodit. Inflační výhled ČNB odpovídá tomu našemu. Nicméně my se domníváme, že exit přijde již ve třetím čtvrtletí poté, co bude částečně obměněna bankovní rada. Tento týden zasedala i maďarská centrální banka. Její měnová politika také žádnou změnu nezaznamenala.

Údajů z domácí ekonomiky nebylo tento týden mnoho. Běžný účet platební bilance vykázal příznivý výsledek, když jeho přebytek dosáhnul 3,1 mld. CZK. Hlavním tahounem byla bilance se zbožím a službami, i když byla v listopadu zatížena započítáním leasingu letadel Gripen v hodnotě 9,9 mld. CZK. Vnější pozice české ekonomiky tak zůstává slušná. Statistika cen průmyslových výrobců ukázala na další deflační tlaky. Ceny v průmyslu klesly o 0,4 % m/m hlavně kvůli dalšímu propadu cen komodit.

Polské měně pomohla příživná data. Průmysl nadále vykazuje dobré výsledky, když v listopadu překonal tržní očekávání a výrazně lépe si vedlo i stavebnictví. Sílu domácí poptávky potvrdil slušný růst maloobchodních tržeb. Zastavil se i pokles polských průmyslových cen, které v listopadu stagnovaly. V meziročním vyjádření jsou však stále o 1,8 % nižší.  

Ani následující dva týdny nepřinesou množství zajímavých statistik. V České republice bude zveřejněn prosincový konjunkturální průzkum. V listopadu si důvěra v české ekonomice polepšila ve všech svých složkách.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688