Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.12.2015 23:54:55

17. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrteční seanci mírně v plusu, prakticky ihned se ale svezly pod nulu a z červených čísel se již nedostaly. Skončila tak jejich třídenní růstová série. Propad umocňovaly zejména akcie těžařských a energetických firem, které srážel obnovený pokles cen ropy dalších komodit.

Ve středu americké akcie výrazně posílily díky tomu, že tamní centrální banka (Fed) poprvé za téměř deset let zvýšila úrokové sazby. Podle investorů tím banka vyjádřila důvěru v ekonomiku Spojených států.

Dow ve čtvrtek oslabil o 1,43 % na 17 495,84 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,5 % na 2 041,89 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 1,35 % na 5 002,55 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,05 % na 18,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o sedm bazických bodů na 2,227 %.

V červených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce klesly energetické odvětví a sektor základních materiálů, naopak relativně nejlépe se dařilo sektoru veřejných služeb a sektoru necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (17. prosince 2015)
Americké akcie (17. prosince 2015)Zdroj: Google

Akcie kosmetické společnosti Avon Products (-1,47 %) odepsaly přibližně procento a půl poté, co firma oznámila, že prodá za 170 milionů dolarů zhruba 80% podíl ve své severoamerické divizi investiční firmě Cerberus Capital Management. Dohodnutá transakce oceňuje celou firmu Avon Products na zhruba 2,6 miliardy dolarů. V roce 2012 přitom společnost odmítla nabídku konkurenta Coty na převzetí za 10,7 miliardy dolarů, upozornila agentura Reuters.

Cenné papíry technologické firmy Oracle (-5,09 %) zlevnily zhruba o pět procent v reakci na slabší než očekávané hospodářské výsledky, které firma zveřejnila ve středu večer. Společnost uvedla, že ve svém druhém finančním čtvrtletí dosáhla čistého zisku 2,2 miliardy dolarů neboli 0,51 USD na akcii při upravených tržbách 8,99 miliardy dolarů. Trh čekal zisk na akcii 0,60 USD a tržby 9,06 miliardy dolarů. Společnost uvedla, že se do výsledků negativně promítl silný dolar, zároveň ale vyzdvihla, že se jí tržby z cloudových služeb meziročně zvýšily o 26 %.

Zhruba o dvě procenta zdražily akcie přepravní služby FedEx (+2,02 %), která stejně jako Oracle zveřejnila ve středu večer kvartální hospodářské výsledky. Společnost oznámila, že ve druhém finančním čtvrtletí dosáhla zisku 691 milionů dolarů neboli 2,44 USD na akcii. Loni za stejné období podnik vykázal zisk na akcii 2,31 USD. Po očištění výsledků o jednorázové a mimořádné položky firma za 2QFY2016 vykázala zisk na akcii 2,58 USD. Tržby FedExu meziročně stouply na 12,5 miliardy dolarů z 11,9 miliardy dolarů. Trh čekal upravený zisk na akcii 2,50 USD při tržbách 12,42 miliardy dolarů. Společnost zároveň potvrdila výhled pro celý finanční rok 2016, který počítá se ziskem na akcii 10,40 až 10,90 USD.

V indexu Dow zlevnilo 29 z 30 titulů, nejvíce klesla cena akcií výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-4,16 %), energetické firmy Chevron (-3,1 %), farmaceutické společnosti Merck (-2,52 %) a maloobchodního řetězce Wal-Mart (-2,19 %). Nad nulou se udržely pouze akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+0,33 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americký Kongres se chystá v příštích dnech schválit reformu podílnické struktury Mezinárodního měnového fondu. Na souhlas Washingtonu čekají ostatní členové fondu už pět let. Souhlas se změnami hlasovacích práv v MMF ve prospěch velkých rozvíjejících se zemích v čele s Čínou je součástí návrhu zákona o federálních výdajích, který má umožnit americké vládě fungovat další rok.
  • Čínské aerolinky China Southern Airlines a jejich dceřiná společnost Xiamen Airlines podepsaly dohodu o koupi 110 letadel americké společnosti Boeing v hodnotě více než deset miliard dolarů. Společnosti o tom informovaly v prohlášení zveřejněném na stránkách šanghajské burzy.
  • Kosmetická společnost Avon Products prodá za 170 milionů dolarů zhruba 80% podíl ve své severoamerické divizi investiční firmě Cerberus Capital Management. Cerberus pak zaplatí dalších 435 milionů USD za to, že získá 16,6 % v Avon Products. Firma také oznámila, že pozastaví výplatu dividend.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 12. prosince klesl na 271 tisíc z 282 tisíc v předchozím týdnu. Čekalo se 274 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 5. prosince klesl na 2,238 milionu z 2,245 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,243 milionu), čekalo se 2,22 milionu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu v prosinci klesl na -5,9 bodu z 1,9 bodu (odhad: 1 bod).
  • Jeff Williams se stává novým provozním ředitelem společnosti Apple. Akcie Applu ve čtvrtek -2,12 %.
  • JPMorgan zvyšuje doporučení na akcie Qualcomm na "overweight" z "neutral". Akcie Qualcommu ve čtvrtek -1,1 %.
  • Mizuho snižuje doporučení na akcie Valeant Pharmaceuticals na "neutral" z "buy". Akcie Valeant Pharmaceuticals ve čtvrtek -5,98 %.
  • BMO začíná pokrývat akcie řetězce restaurací Dave & Buster''s s doporučením "outperform". Akcie Dave & Buster''s ve čtvrtek +0,25 %.
  • Goldman Sachs snižuje doporučení na akcie Lumber Liquidators na "sell" z "neutral". Akcie Lumber Liquidators ve čtvrtek -10,49 %.
  • Morgan Stanley zvyšuje doporučení na akcie Micron Technology na "overweight" z "equal-weight". Akcie Micron Technology ve čtvrtek +1,78 %.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Sedmé pokračování Star Wars je tu. Potěší snímek jen fanoušky vesmírné ságy, nebo i akcionáře Walt Disney?Sedmé pokračování Star Wars je tu. Potěší snímek jen fanoušky vesmírné ságy, nebo i akcionáře Walt Disney? 

Do českých kin ve čtvrtek vstupuje sedmé pokračování sci-fi ságy Hvězdné války s podtitulem Epizoda VII: Síla se probouzí. Očekávání fanoušků i kritiků jsou obrovská a neméně si od novinky slibují akcionáři společnosti Walt Disney, která je distributorem snímku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688