BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  17.12.2015 11:42:14

Fed po 9 letech zvyšuje úrokové sazby, analýza AUD/JPY, AUD/USD, EUR/USD

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila úrokové sazby poprvé za téměř deset let (prvně od roku 2006) a věří, že ekonomika téměř překonala rány z let finanční krize 2007 - 2009. Volba byla jednomyslná.

Měnový výbor Federálního rezervního systému (Fed) zvýšil pásmo pro hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň mezi 0,25 procenta a 0,50 procenta, a ukončil tak vleklou roční debatu o tom, zda je ekonomika dostatečně silná na to, aby vydržela vyšší náklady na půjčky. Měnový výbor zhodnotil, že letos došlo ke značnému zlepšení podmínek na trhu práce, a je přesvědčen, že inflace ve střednědobém období poroste na 2procentní cíl. Fed jasně naznačil, že zvýšení sazeb je začátkem postupného cyklu utahování měnové politiky, a že o dalším posunu sazeb bude rozhodovat monitorování inflace, která zůstává hluboko pod cílem. Další zvyšování sazeb by mělo být pomalé.

Yellenová ve středu uvedla, že Fed nechce utlumit spotřebitele v jejich výdajích nebo podnikatele v investování. Zdůraznila, že úrokové sazby zůstanou i přes zvýšení nízké, poblíž úrovní, které ekonomové pokládají za hladinu odpovídající recesi. Podle Janet Yellen zůstává měnová politika dále akomodativní. Medián Fedem očekávané úrokové sazby pro rok 2016 zůstává na 1,375 procenta a naznačuje čtvero čtvrtprocentních zvýšení sazeb v příštím roce. Podle trhů s futures na krátkodobé tržní úrokové sazby obchodníci čekají další nárůst sazeb v dubnu. Naopak průzkum společnosti Reuters ukázal, že velké banky z Wall Street předpokládají, že další zvýšení úrokových sazeb nastane již během prvního čtvrtletí příštího roku.

Americký dolar reagoval na zprávy z Fedu posílením o 1 procento vůči koši měn a výnosy 2letých amerických státních dluhopisů vyskočily nejvýše za 5let. Americké burzy reagovaly na Fed posílením, vzrostly o více než procento. Trhy zhodnotily měnově-politické prohlášení jako umírněné. Nejlépe se tak dařilo defenzivním titulům, poslední dobou zasažených očekáváným zvýšením sazeb.

Index Dow Jones zavřel ve středu růstem o 1,28 procenta na hodnotě 17 749,09 bodu, index S&P 500 posílil o 1,45 procenta na 2 073,07 bodu a technologický Nasdaq vzrostl o 1,52 procenta na 5 071,13 bodu. Evropské burzy ve čtvrtek rovněž otevřely silným růstem a následují zisky z Wall Street a Asie.  

AUD/JPY překonal modrou klesající trendovou linii a započal růstový trend v zeleném rostoucím kanálu.

Pohyb australského dolaru (AUD/USD) se začíná zužovat a jeho rozsah je vymezen symetrickým trojúhelníkem. Proražení jedné z hran trojúhelníku naznačí další směr pohybu měnového páru.

U měnového páru EUR/USD sledujeme reakci na zónu podpory 1,0830-1,0809, zdali se zde vytvoří formace dvojitého dna, která by vedla k posílení EUR/USD. Naopak v případě, že se měnový pár propadne pod tuto silnou zónu podpory, čeká ho další pokles.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688