Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  17.12.2015 13:26:43

Novela zákona o střetu zájmů úspěšně prošla ve sněmovně prvním čtením


Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ve středu 17. prosince pozdě večer pustila do druhého čtení novelu zákona o střetu zájmů, kterou předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Vládní návrh zákona, který do vlády předložil ministr Dienstbier spolu s ministrem spravedlnosti, schválil vládní kabinet 29. července. Novela tohoto zákona představuje jedno z dlouhodobě očekávaných protikorupčních opatření připravovaných v souladu s vládním Akčním plánem boje s korupcí na rok 2015, ale také se závazkem obsaženým v programovém prohlášení a koaliční smlouvě.

Podle tohoto návrh zákona bude muset politik už v den nástupu do funkce nahlásit, s jakým majetkem do ní vstupuje.  Díky tomuto veřejnému přiznání bude moci veřejnost lépe kontrolovat, zda politik ve funkci zázračně nezbohatl, věří vláda.

„Přináší to možnost kontroly funkcionáře již v den, kdy se ujal funkce,“ řekl ministr Dienstbier při obhajobě vládního návrhu ve Sněmovně. Zdůraznil, že má vzniknout také jednotný registr přiznání veřejných funkcionářů, který povede ministerstvo spravedlnosti. V registru budou přiznání ministrů či poslanců a dalších veřejných funkcionářů.

Poslanci po rozpravě odmítli zákon vrátit k dopracování a následně ho přikázali projednat v ústavně-právním výboru (jako výboru garančnímu), výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a mandátovému a imunitnímu výboru.
 


Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů:
Novela sjednocuje zejména stávající evidenční orgány do jednoho a vytváří centrální elektronický registr oznámení, zavádí povinnost veřejného funkcionáře podat oznámení ke dni zahájení výkonu funkce, zpřísňuje a rozšiřuje zákaz konkurence a vytváří nový systém sankcí podle závažnosti protiprávního jednání, rozšiřuje okruh bývalých funkcionářů, omezených při přechodu z veřejné do soukromé sféry.

Návrh zákona předpokládá zřízení 20 systemizovaných míst na Ministerstvu spravedlnosti a zajištění příslušných finančních prostředků na platy

Předkládaný návrh také sleduje doporučení Skupiny států proti korupci (GRECO), která dlouhodobě upozorňuje především na nedostatečný mechanismus vynucování povinností a nedostatečnou kontrolu v oblasti střetu zájmů. GRECO založila v roce 1999 Rada Evropy za účelem monitorování souladu států s protikorupčními standardy. Česká republika se stala členem v roce 2002.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688